Un fost director al Muzeului Luvru a fost pus sub acuzare pentru trafic de antichităţi
Fostul director al Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez a fost pus sub acuzare şi a fost chemat să dea declaraţii, alături de doi specialişti francezi în artă egipteană, într-un caz care indică trafic de antichităţi, informează AFP.
Respectivul caz a fost deschis în iulie 2018, la doi ani după ce Luvru Abu Dhabi a achiziţionat o piatră comemorativă din granit roz rar – care îl ilustrează pe faraonul Tutankamon şi încă patru lucrări istorice, pentru opt milioane de euro.
Martinez, care a condus muzeul Luvru din Paris în perioada 2013-2021, este acuzat că ar fi ignorat certificate false privind originile lucrărilor, fraudă care se pare că a inclus şi alţi experţi în artă, potrivit publicaţiei Le Canard enchaîné, cunoscută şi pentru satiră, dar şi pentru ample investigaţii.
Fostul preşedinte al muzeului parizian ar fi fost complice la fraudă
El este acuzat că a „tăinuit provenienţa de natură penală a lucrărilor, prin evaluare falsă”.
Primul pas în această amplă anchetă a fost arestarea proprietarului unei galerii germano-libaneze, care a intermediat vânzarea. Acesta a fost arestat în martie, în Hamburg şi a fost extrădat la Paris, pentru declaraţii.
Specialiştii francezi bănuiesc că sute de opere de artă au fost furate din Orientul Mijlociu în timpul Primăverii arabe, care a avut loc la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI. Cel mai probabil, obiectele au fost vândute către galerii şi muzee care nu au pus prea multe întrebări legate de provenienţa lor.
Jurnaliştii Le Canard enchaîné au relatat că o parte din experţii francezi implicaţi în caz ar fi evaluat, de asemenea, un sarcofag egiptean care a fost achiziţionat de The Metropolitan Museum of Art, în 2017.
După o anchetă a procurorilor newyorkezi, reprezentanţii The Met au apreciat că au fost victimele unor declaraţii false şi ai prezentării de documente false. În acest context, au anunţat că sarcofagul va fi returnat în Egipt.