Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un medalion creat în perioada Renaşterii şi lucrări de Hilma af Klint, printre cele mai importante achiziţii ale muzeelor în februarie
medalion met

Un medalion creat în perioada Renaşterii şi lucrări de Hilma af Klint, printre cele mai importante achiziţii ale muzeelor în februarie

Un medalion creat în perioada Renaşterii şi lucrări de Hilma af Klint se numără printre cele mai importante achiziţii făcute de muzee din lume în luna februarie.

Medalionul realizat în secolul al XVI-lea de Gian Marco Cavalli a fost cumpărat de Metropolitan Museum of Art cu 23 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari achiziţii făcute de instituţia de cultură americană, arată Apollo Magazine.

Pe medalion este lustrată o alegorie, cu Venus care îl supune pe Marte cu iubirea ei, în timp ce soţul, Vulcan, lucrează la un coif pentru zeul războiului. Obiectul prezintă un relief în bronz, cu argint, care este rezultatul unora dintre cele mai sofisticate tehnici din acea perioadă. Lucrarea i-a fost atribuită lui Gian Marco Cavalli.

Apollo Magazine a publicat o listă a celor mai importante achiziţii făcute de muzee luna trecută. Alături de medalionul cumpărat de reprezentanţii Met se regăsesc lucrări clasice şi ale unor artişti redescoperiţi.

hristos între medici

Minneapolis Institute of Art – „Hristos între medici”, de Luca Giordano (1685)

Fresca pictată de artistul baroc pe răchită este un „mural portabil”, inventat în Florenţa secolului XVII şi este prima frescă din colecţia acestui muzeu. Lucrarea are diametrul de un metru şi a fost realizată în doar două zile. La muzeul american, opera va fi în compania a două lucrări din aceeaşi ţară – statui monumentale de lei, realizate în marmură roşie de Verona, în secolul XIII. Aceste sculpturi îi sunt atribuite lui Anselmo da Campione.

căsătoria mistică a ecaterinei

Galera Naţională din Victoria, Melbourne – „Căsătoria mistică a Sfintei Ecaterina”, de Lavinia Fontana (1575)

Fontana esta una dintre primele artiste profesioniste din Europa, iar aceasta este prima sa lucrare care intră într-o colecţie publică din Australia. Avea în jur de 20 de ani când a realizat această operă, care o ilustrează pe Sfânta Ecaterina, care se dedică pruncului Iisus, printr-o căsătorie mistică. Ca element care prevesteşte martiriul acesteia, într-un colţ al picturii este o roată, pe care autoarea s-a semnat.

pomul cunoaşterii

Glenstone Museum, Potomac – „Pomul cunoaşterii”, Hilma af Klint (1913-1915)

Muzeul privat fondat de colecţionarii Emily şi Mitchell Rales, în 2006, este prima instituţie din Statele Unite ale Americii care a achiziţionat opere de Hilma af Klint, care a devenit celebră recent, datorită publicităţii în urma expoziţiilor de la Serpentine (Londra) şi de la Muzeul Guggenheim (New York). Unul din motivele pentru care operele sale sunt atât de rare pe piaţa de artă este faptul că ea a menţionat în testament că vrea ca lucrările ei să nu fie vândute individual, ci mai degrabă ca serie.

„Pomul cunoaşterii” este o serie de opt acuarele, în care, secvenţial, un arbore trece printr-un misterios proces de transformare.

bătrână cu batic alb

Musée Cognacq-Jay, Paris – „Bătrână cu batic alb”, de Nicolas-Bernard Lépicié  (1774)

Lucrarea în ulei ilustrează bustul une femei în vârstă, care face parte dntr-o scenă mai largă, prezentată în „Les Accords”, pictură prezentată în Grenoble. Era un fapt cunoscut că artistul, înainte de a crea tablouri complexe, făcea numeroase studii şi se ataşa de subiecţii operelor sale. Lucrarea aceasta ilustrează exact ataşamentul pictorului faţă de model, ce reiese din lucrare.

Credit foto: 1. Metropolitan Museum of Art, New York, 2. Minneapolis Institute of Art, 3. National Gallery of Victoria, Melbourne, 4. David Zwirner, 5. Musée Cognacq-Jay, Paris (via Apollo Magazine)