Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un muzeu privat, prima instituție americană ce deține lucrări ale artistei suedeze Hilma af Klint
hilma af klint, tree of knowledge no. 4, 1913 15

Un muzeu privat, prima instituție americană ce deține lucrări ale artistei suedeze Hilma af Klint

Glenstone, muzeu privat din Potomac (statul Maryland), a cumpărat un set de opt acuarele semnate de Hilma af Klint și a devenit prima instituție americană ce deține lucrări ale artistei suedeze considerată un pionier al artei abstracte occidentale.

Muzeul, fondat de colecționarii Emily și Mitchell Rales, a achiziționat lucrările dintr-o expoziție a galeriei David Zwirner din New York intitulată „Tree of Knowledge (1913 – 1915)”, relatează ARTnews. Nu a fost dezvăluit prețul de achiziție.

Despre opera artistei, Emily Rales a declarat: „Inovația ei ne obligă să recunoaștem că istoria artei nu este nici monolitică, nici liniară. Este o poveste complexă care este oricând gata de reinterpretare”.

Arta abstractă și misticismul

Nicio altă instituție din SUA, nici măcar Muzeul Guggenheim, a cărui retrospectivă Klint din 2018 – 2019 a atras numeroși vizitatori, nu deține lucrări ale artistei care a murit în 1944, cu câteva zile înainte să împlinească 82 de ani. Opera ei a fost prezentată în diverse expoziții, însă lucrările au avut titlu de împrumut.

Un motiv pentru această lipsă a fost reprezentat de restricțiile impuse de fundația Klint. Artista a spus că nu vrea ca picturi individuale să ajungă să fie vândute, ci preferă să fie cumpărate ca serie. Astfel, foarte rar lucrări ale ei au fost scoase la vânzare.

„Lucrările cumpărate de Glenstone Museum se numără printre cele mai importante ale lui af Klint vândute vreodată”, a spus curatorul Daniel Birnbaum.

Hilma af Klint i-a intrigat pe mulți, mai ales că susținea că se poate folosi de propriile abstracții pentru a lua legătura cu spirite din altă lume. Una dintre foarte puținele femei care făceau artă abstractă în Europa acelei perioade, ea a fost numită în retrospectiva Guggenheim inventatoarea artei abstracte moderniste.

După decenii în care a fost uitată, a revenit în atenția publicului odată cu o retrospectivă realizată în 2013 de Moderna Museet din Stockholm, care are un acord pe termen lung cu fundația artistei.

Foto: Hilma af Klint, „Tree of Knowledge No. 4”. Credit: Galeria David Zwirner