Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un mega muzeu va fi găzduit într-un fost spital din Napoli
palazzo fuga

Un mega muzeu va fi găzduit într-un fost spital din Napoli

Italia a început lucrările la ceea ce guvernul susține că va fi „cea mai mare infrastructură culturală din Europa”. O parte din Albergo dei Poveri din Napoli, recent renovat, care a fost cândva un vast complex spitalicesc și o casă de ajutor social, în prezent în mare parte dezafectat, va fi folosit ca un nou spațiu pentru Muzeul Arheologic Național din Napoli (MANN), în ceea ce promite să fie un punct luminos în renașterea patrimoniului în curs de desfășurare a orașului.

Albergo dei Poveri a fost comandat de regele Carol al III-lea de Borbon, iar lucrările de construcție au început în 1751 și s-au încheiat definitiv cu 70 de ani înainte ca proiectul original să fie realizat în întregime. Complexul enorm a fost avariat în urma unui cutremur în anii 1980 și este acum în mare parte abandonat. Cu o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați, rămâne una dintre cele mai mari clădiri istorice din Europa.

Investiție de 147 de milioane de euro

Aproximativ jumătate din teren va fi transformat în spații de învățământ și cămine studențești pentru Universitatea Federico II din Napoli, un nou sediu pentru Biblioteca Națională a orașului și un spațiu expozițional de 10.000 mp pentru MANN.

Până în prezent, guvernul italian a alocat în total 147 de milioane de euro pentru acest proiect. Lucrările de renovare au început în aprilie și ar trebui să fie finalizate până la jumătatea anului 2026, a declarat pentru The Art Newspaper Paolo Desideri, directorul firmei de arhitectură ABDR, care a conceput proiectul.

„Realizarea unui proiect de această anvergură a prezentat multe probleme”, spune Desideri, adăugând că noul design va încorpora elemente arheologice moderne. „Am fost nevoiți să apelăm la toată creativitatea noastră pentru a rezolva aceste probleme”.

Întoarcerea la o epocă de aur

Noul spațiu muzeal va prezenta vizitatorilor viața în orașul antic Pompei, erupția vulcanică din anul 79 d.Hr. care l-a acoperit cu piatră ponce și săpăturile arheologice din secolul al XVIII-lea care au dus la redescoperirea sa.

Printre exponate se vor număra artefacte din colecția MANN care se află în prezent în depozite – inclusiv bucăți de lapillus din erupție, statui antice, mobilier de casă, chei și pungi de argint și aur – precum și proiecții video folosite pentru a reconstrui interioarele bogat decorate ale vilelor antice, cum ar fi Templul lui Isis și Casa Citharistului.

Albergo dei Poveri este o mărturie a epocii de aur culturale a orașului Napoli din secolul al XVIII-lea, când monarhii săi Borbon au atras cei mai străluciți compozitori, artiști și filosofi din întreaga peninsulă italiană, construind în același timp repere impunătoare precum Villa di Capodimonte, acum muzeu. În timp ce Napoli a început un declin lent după unificarea Italiei în 1861, economia sa locală stagnantă fiind afectată de un șomaj de 21% în prezent, economia sa turistică în plină expansiune a alimentat speranțele de revenire. Orașul înregistrează în prezent zece milioane de vizitatori care înnoptează anual – de la mai puțin de patru milioane în 2018 – potrivit agenției de statistică ISTAT.

Între timp, ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, el însuși napoletan, a alocat fonduri pentru proiectele ambițioase de patrimoniu cultural din orașul său natal. „Napoli este o capitală culturală globală, datorită istoriei și identității sale”, a declarat Sangiuliano la deschiderea expoziției „Patrimoniul cultural Unesco în secolul XXI”, care a avut loc în noiembrie la Napoli.

În septembrie anul trecut, ministerul a oferit 22,2 milioane de euro pentru instalarea a 4.500 de panouri solare pe acoperișul muzeului Capodimonte. (În luna mai, ministerul a anunțat alte proiecte de patrimoniu în valoare de 20 de milioane de euro, inclusiv 1,5 milioane de euro pentru îmbunătățirea accesibilității persoanelor cu handicap la Cloister of Oranges, o atracție turistică cunoscută pentru stâlpii de faianță și citricele sale, și 7 milioane de euro pentru renovarea și restaurarea unor clădiri, inclusiv a muzeului de artă Pinacoteca.