Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un mural de Banksy și clădirea din Los Angeles pe care este pictat, scoase la licitație
banksy park

Un mural de Banksy și clădirea din Los Angeles pe care este pictat, scoase la licitație

O clădire faimoasă din centrul orașului Los Angeles pe care se află o pictură murală a artistului Banksy este scoasă la licitație, potrivit The Art Newspaper.

Lucrarea lui Banksy de pe South Broadway 908-910 prezintă o fată într-un leagăn prins de litera A dintr-un semn de „parcare” preexistent. A apărut pe clădire în 2010, nu cu mult înainte de premiera din Los Angeles a documentarului „Exit Through the Gift Shop” al misteriosului artist, care a fost nominalizat la Oscar.

Muralul se află pe o latură a clădirii de șapte etaje care a fost achiziționată de designerul Tarina Tarantino și Alfonso Campos de la marca Tarina Tarantino pentru 4 milioane de dolari în 2007. Din cauza falimentului, în aprilie anul acesta, ei au convenit să vândă clădirea la licitație. Vânzarea este gestionată de firma națională de imobiliare Hilco, care acceptă oferte până pe 20 octombrie.

Însă, spre deosebire de printurile și picturile Banksy destinate pieței de artă, lucrările de artă publică ale artistului sunt dificil de extras și de vândut, sau chiar de evaluat, în mare măsură pentru că artistul a denunțat practica.

„Aceasta este artă publică gratuită. Nu este menită să aibă o valoare comercială și să fie revândută”, a declarat pentru The New York Times Jeffrey Deitch, negustor de artă. „Nu asta este intenția artistului”.

Valoarea clădirii, între 16 și 30 de milioane de dolari

Conform declarației lor de faliment din aprilie, Tarantino și Campos au estimat valoarea clădirii la 16 milioane de dolari, deși au spus pentru Times că speră ca cea a proprietăților imobiliare de primă clasă din centrul orașului, crescută datorită prezenței operei unui artist celebru, să urce în licitație până la aproape dublul acestei cifre.

Recordul actual de licitație pentru o lucrare Banksy, stabilit de „Love is in the Bin” la Sotheby’s din Londra în octombrie anul trecut, este de 18,5 milioane de lire sterline (inclusiv taxele).

Valoarea picturii greu de evaluat, deoarece poate fi și costisitor de extras din clădire. La începutul acestui an, pictura murală de Banksy cunoscută sub numele de „Crowbar Girl”, care fusese extrasă din peretele unui magazin de electricitate din Lowestoft, s-a zvonit că ar fi fost vândută cu până la 2 milioane de lire sterline într-o vânzare privată. În 2020, proprietarii unei case din Bristol, care fusese vândută pentru 350.000 de lire sterline, au scos-o de pe piață după ce Banksy a creat pe peretele exterior o pictură murală cu o siluetă care strănuta proteza dentară.

Clădirea din 1914, proiectată de firma de arhitectură de la Hollywood Meyer & Holler, a fost inițial sediul Western Costume Company a lui L.L. Burns, care a furnizat costumele folosite în majoritatea filmelor mute. Clădirea a devenit faimoasă în filmul din 1923 „Safety Last!”, în care starul filmului mut Harold Lloyd se agață într-o scenă devenită clasică de acele unui ceas de pe fațada clădirii.

„Această vânzare reprezintă o oportunitate fără precedent de a deține o pictură murală Banksy prețuită, o bucată unică din istoria Hollywoodului și un simbol al culturii Los Angeles-ului inclus într-un reper art nouveau frumos restaurat”, a spus Jeff Azuse, vice-președinte al Hilco.