Un mural va fi realizat în Cluj – Napoca, pentru a celebra 30 de ani de la înfiinţarea Institutului Francez din acest oraş
Anul acesta, Institutul Francez din România la Cluj-Napoca a iniţiat proiectul „Apropiaţi. Spargem zidurile” pentru a calebra, într-o manieră inedită, cei 30 de ani ai săi de existență, dar şi 30 de ani de înfrățire între orașele Cluj-Napoca și Nantes, printr-un schimb de artiști de street-art între cele două orașe.
Aceștia, susținuți de cele două municipalități și inspirați de tematica „Apropiați”, realizează câte un mural de mari dimensiuni la Nantes și la Cluj-Napoca pentru a reafirma importanța cooperării și a solidarității artistice, precum și puterea artei de a sparge barierele și de a consolida prietenia franco-română, arată Institutul Francez.
După lucrarea monumentală realizată la Nantes de echipa clujeană de artiști stradali Kero Zen și Ocu la finalul lunii iulie, a venit rândul artiștilor francezi de la Studio Katra, Antoine Gripay și Camille Pansard, să vină la Cluj-Napoca între 15 și 29 octombrie, pentru a onora trei decenii de înfrățire între cele două orașe, prin realizarea unei fresce murale cu totul speciale.
Amplasată la începutul străzii Constanța, pe un zid aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal, lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română, precum și legăturile care le unesc, integrând în mod ludic atât referințe specific franțuzești: vinul roșu sau simboluri heraldice bretone, cât și elemente românești precum ia, ursul, liliacul, munții Carpați sau minele de sare.
Numeroasele treceri dintre elementele frescei fac referință la noțiunile de pasaj, de retransmitere și întâlnire, iar elementele naturale, precum albina sau ursul amintesc de importanța biodiversității, în timp ce trunchiul de copac retezat este o referință la exploatarea excesivă a pădurilor.