Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un muzeu dedicat artistului Jean-Paul Riopelle, amenajat pe o insulă canadiană izolată
riopelle, atelier pierre thibault

Un muzeu dedicat artistului Jean-Paul Riopelle, amenajat pe o insulă canadiană izolată

Un muzeu dedicat artistului Jean-Paul Riopelle va fi construit și amenajat pe o insulă canadiană izolată și inițiatorii proiectului plănuiesc să îl inaugureze peste doi ani.

Pictorul abstract Jean-Paul Riopelle (1923 – 2002), fără îndoială cel mai important și cel mai scump artist canadian ale cărui lucrări au fost vândute în licitații, și-a petrecut ultimii ani trăind și lucrând pe Île-aux-Oies, o mică insulă în râul St. Lawrence, la nord de orașul Quebec.

Cea care i-a fost parteneră de viață timp de 15 ani, scriitoarea Huguette Vachon, plănuiește acum să construiască un muzeu în onoarea lui pe Isle-aux-Grues.

Inițiativa, intitulată Musée-Atelier Riopelle, are un preț de 3,3 milioane de dolari americani. Muzeul ar ocupa o suprafață de 280 de metri pătrați și, dacă planificarea și strângerea de fonduri decurg bine, ar putea primi vizitatori în vara anului 2024, potrivit The Artnewspaper.

Muzeul va prezenta inițial lucrări ale lui Riopelle aflate în colecția personală a lui Vachon, dar și elemente de realitate augmentată, narate de cunoscutul dramaturg Robert Lepage. „Ulterior, vom extinde colecția, dar suntem deja capabili, cu lucrările care îmi aparțin, să susținem un spațiul frumos mulți ani”, a declarat Vachon pentru La Presse.

Musée-Atelier Riopelle

Musée-Atelier Riopelle este proiectat de firma de arhitectură Atelier Pierre Thibault. El va avea două structuri din lemn – una modelată după casa lui Riopelle din Île-aux-Oies și alta, după atelierul lui din Munții Laurentini, cu un hol din sticlă ce le va uni.

„Este un proiect modest, din punct de vedere al dimensiunilor, dar semnificativ pentru felul în care va ancora opera lui Riopelle în peisajul care l-a inspirat. Din acest motiv am vrut ca proiectul să aibă nu doar spații interioare, ci și spații exterioare protejate, astfel ca vizitatorii să poată relaționa cu peisajul”, a explicat arhitectul Pierre Thibault.

Musée National des Beaux-Arts du Québec din orașul Quebec plănuiește să construiască un pavilion, intitulat Espace Riopelle, care să fie dedicat operei lui. Designul câștigător pentru proiectul de 15,5 milioane de dolari americani (20 de milioane de dolari canadieni) va fi anunțat la finalul lunii august, iar construcția va începe anul viitor.

Sute de tablouri Riopelle, subiectul unei dispute legale

După decesul lui Jean-Paul Riopelle, fiicele lui, Yseult și Sylvie Riopelle, au dus o îndelungată dispută legală cu Vachon pentru mai mult de 700 de tablouri ale lui, pe care compania lui Vachon le-a cumpărat de la artist pentru doar 1,1 milioane de dolari americani, în 1996. S-a ajuns la o înțelegere în acest proces, după mai mult de doi ani, când unele lucrări au fost vândute pentru a acoperi cheltuielile de succesiune.

În 2019, Yseult Riopelle a devenit co-fondator al Jean Paul Riopelle Foundation, care, printre altele, organizează evenimente și expoziții pentru a marca centenarul nașterii artistului.

Vachon, între timp, conduce Fondation Riopelle-Vachon, înființată înainte de moartea artistului.

În mai 2017, a fost stabilit un record de licitație pentru o lucrare a lui Jean-Paul Riopelle. Peisajul abstract de mari dimensiuni „Vent du nord” (1952-53) a fost vândut pentru 5,4 milioane de dolari americani (7,4 milioane de dolari canadieni), la o licitație Heffel din Toronto.

Imagine: Atelier Pierre Thibault