Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un muzeu pentru unul dintre marii moderniști ai Greciei
gaitis simossi

Un muzeu pentru unul dintre marii moderniști ai Greciei

Un nou muzeu în Grecia va fi dedicat lui Yannis Gaitis (1923 – 1984), unul dintre cei mai importanți pictori moderniști ai țării, iar acesta va fi inaugurat la 14 septembrie în insula Ios.

Muzeul poartă numele Gaitis – Simossi (după artist și partenera lui, sculptorița Gabriella Simossi) și este în pregătire din 2007. Deschiderea va coincide cu o conferință despre viața și opera pictorului, care va fi moderată de Irene Orati, directorul artistic al Fundației J.F. Costopoulos, care susține evenimentul.

„Yannis Gaitis era originar din Tinos, dar a plecat în Ios la jumătatea anilor 1960, în timpul unei perioade foarte dificile pentru el, după ce și-a pierdut ambii părinți”, a declarat președintele consiliului de administrație al noului muzeu, Haris Antonopoulos, pentru publicația Kathimerini.

Gaitis a iubit insula Ios, și-a construit o casă acolo după propriul proiect și a petrecut tot mai mult timp acolo de la începutul anilor 1970 până la moartea sa, în 1984, locurile acelea devenind un punct de referință în opera sa.

Acest fapt explică de ce fiica lui, Loretta Gaitis, arhitect și muzeolog, și-a dorit un muzeu care să prezinte o parte semnificativă a operei de pe această insulă. Muzeul a fost proiectat de Loretta Gaitis și de soțul ei, Jacques Charrat. Este situat pe un teren cedat de autoritatea municipală, în apropierea orașului principal, Hora, cu o priveliște asupra Mării Egee.

Muzeu în acord cu mediul și arhitectura zonei

Construcția muzeului a început în 2007, cu finanțare din partea Uniunii Europene prin intermediul Ministerului elen al Culturii. Proiectul a fost blocat, din diverse motive, dar a revenit și respectă arhitectura locală și mediul.

Figura masculină cu pălărie bowler, semnătura lui Yannis Gaitis, este prezentă în mai multe moduri și forme diferite în toată clădirea de 2.000 de metri pătrați, care va găzdui 16 dintre picturile sale și 31 de construcții din lemn pictat, care au fost create în anii 1960 și 1970.

În ceea ce privește picturile, ele reprezintă întreaga traiectorie a artistului, de la abstractizarea din anii 1950 până la apariția figurii umane, care a evoluat în cele din urmă în „omulețul” fără chip, cu jachetă cu dungi și pălărie bowler – un simbol al unei culturi de masă fără chip.

carousel, gaitis, din colectia annie costopoulos collection

„Carousel”, Yannis Gaitis, împrumutat de muzeu pe termen lung din Colectia Annie Costopoulos

Muzeul este cu atât mai interesant cu cât va găzdui lucrările Gabriellei Simossi, fiind pentru prima dată când opera ei va fi prezentată permanent. Colecția muzeului cuprinde 11 sculpturi și 32 de colaje care ilustrează în mod emoționant fascinația ei pentru hiperrealism.

O mică sală va găzdui expoziții temporare, în timp ce un amfiteatru în aer liber va găzdui diverse evenimente. După lansarea din septembrie, Muzeul Gaitis-Simossi va funcționa până în octombrie, apoi va fi închis pe timpul iernii, urmând să fie redeschis în primăvara anului 2025.