Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou muzeu ultramodern la Madrid expune comori ale monarhiei
panoramica palacio real galeria colecciones reales

Un nou muzeu ultramodern la Madrid expune comori ale monarhiei

Sute de lucrări dobândite de dinastiile spaniole au fost reunite într-un nou cadru cu arhitectură ultramodernă: Galería de las Colecciones Reales, care va fi deschisă pe 29 iunie.

caballo blanco velazquez 1634 1638

„Caballo Blanco”, Velazquez (1634 -1638)

Ultima apariție publică a tabloului „Caballo Blanco” al pictorului spaniol Diego Velázquez (1599-1660) datează din 2015, în timpul unei expoziții temporare la Paris. În restul timpului, „a fost expus într-o sală din Palatul Regal” din Madrid a acestui nou muzeu care se va deschide la sfârșitul lunii iunie, spune Leticia Ruiz, directorul Colecțiilor Regale.

Pictura uriașă este una dintre piesele centrale de la etajul dedicat Casei de Habsburg, care a domnit peste Spania în secolele XVI și XVII.

La câțiva pași se află un Caravaggio, sau chiar „Triumful Timpului”, o tapiserie înaltă de peste trei metri care i-ar fi aparținut Isabellei I a Castiliei (1451-1504), achiziționată în februarie de Ministerul Culturii pentru un milion de euro.

Într-o capitală spaniolă care are deja muzee de renume internațional precum Prado sau Reina Sofia, Galeria Colecțiilor Regale va fi „o vitrină” și va permite „să arate diversitatea, bogăția și calitatea a ceea ce regii au adunat timp de cinci secole”, explică Ana de la Cueva, președintele organismului public care gestionează patrimoniul național al Spaniei.

Ideea creării unui muzeu care să expună colecțiile regale fusese deja ridicată cu un secol în urmă, dar proiectul a eșuat din cauza Războiului Civil (1936-1939).

„Pictor nebun”

Un al doilea etaj este dedicat dinastiei Bourbon, a actualului rege Felipe al VI-lea, cu lucrări de Francisco de Goya (1746-1828), un vagon acoperit în bronz din secolul al XIX-lea sau chiar „portretul din spate” al regelui Carol al IV-lea, din care se vede doar spatele perucii și care i-a adus autorului, Juan Bauzil, porecla de „pictor nebun”.

Un al treilea nivel va găzdui expoziții temporare, dar și un cub „imersiv” în care vor fi proiectate imagini la 360° cu zeci de „situri regale” din Spania, din care provin exponatele.

Majoritatea celor 650 de lucrări din expoziția permanentă nu au fost accesibile până acum și erau depozitate în magazii sau aripi ale palatelor și mănăstirilor închise publicului. Acestea vor fi reînnoite cu regularitate, muzeul fiind dotat cu depozite moderne pentru păstrarea miilor de lucrări ale colecțiilor regale.

„Rolul nostru este să le arătăm pentru ca cetățenii să conștientizeze că această moștenire aparține tuturor, spre deosebire de alte țări”, a precizat ea, arătând spre monarhii în care multe opere aparțin familiei, regale și nu statului.

O cutie de beton

fachada palacio real galeria colecciones reales

Galeria Colecciones Reales

Atracția pentru monarhie s-a erodat în timp și provocarea acestei noi galerii va fi să atragă la fel de mulți vizitatori ca Palatul Regal vecin, care primește în medie în jur de 1,5 milioane pe an, față de peste 2,5 cât primește Palatul Alhambra din Granada, cel mai vizitat monument din țară.

Stabilimentul mizează pe arhitectura sa, care a câștigat mai multe premii internaționale. Construcția galeriei, între 2005 și 2016, a necesitat săparea stâncii cornișei cu vedere la grădinile regale.

Porticele din beton cenușiu deschis, între care sunt introduse uriașe ferestre, au înlocuit stânca, astfel încât clădirea este aproape invizibilă de la înălțimile palatului.