Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon ar putea fi vândut pentru mai mult de 35 de milioane de lire sterline
portrait of lucian freud, francis bacon

Un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon ar putea fi vândut pentru mai mult de 35 de milioane de lire sterline

Un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon ce nu a mai fost văzut în public de când a fost expus prima dată, în urmă cu 57 de ani, urmează să fie licitat și are un preț estimat la peste 35 de milioane de lire sterline.

Tabloul va fi scos la vânzare prin Sotheby’s și e considerat ca fiind cea mai valoroasă lucrare de artă contemporană licitată la Londra în aproximativ un deceniu, scrie The Guardian.

Portretul din 1964 are la bază o fotografie alb-negru a lui Freud făcută de un prieten comun al celor doi artiști, John Deakin.

„Study for Portrait of Lucian Freud” îl prezintă pe Freud cu pieptul dezgolit și cu fața monstruoasă, stând pe o bancă, cu brațele de-o parte și de alta și cu pumnii strânși.

Pictura era partea centrală a unui triptic prezentat în 1965 într-o expoziție itinerantă la Hamburg, Stockholm și Dublin. Cu permisiunea lui Bacon, tripticul a fost destrămat. Panoul din stânga se află într-o colecție privată și cel din dreapta, la Israel Museum din Ierusalim.

Licitația la care va fi vândută lucrarea rămasă din triptic aflată în colecție privată va avea loc pe 29 iunie și poartă titlul „British Art: The Jubilee Auction”. Sunt incluse între cele 34 de loturi lucrări semnate de David Hockney, Banksy, J.M.W. Turner, Damien Hirst și Chris Levine.

Bacon și Freud, o prietenie de decenii

Francis Bacon și Lucian Freud s-au cunoscut în 1944, prin intermediul pictorului Graham Sutherland. Au devenit imediat prieteni și, în anii 1950 și 1960, se vedeau aproape în fiecare zi, în studiouri, dar și în localuri din Soho.

Caroline Blackwood, moștenitoarea Guinness, a spus cândva că își amintea că a luat cina cu Bacon în fiecare seară în timpul mariajului de cinci ani cu Freud, în anii 1950.

Freud a fost modelul pentru primul portret identificabil al lui Bacon, realizat în 1951. În afară de sine, el l-a pictat pe Freud mai mult decât pe oricine altcineva. Până în anii 1980 însă, prietenia lor s-a destrămat.