Un proiect nigerian caută „dreptate virtuală” pentru operele furate din Africa
Proiectul Looty, creat de nigerianul Chidi Nwaubani, intenţionează să obţină o formă de „dreptate virtuală” pentru operele furate din Africa de către europeni, în perioada colonială, informează Reuters.
De altfel, numele de Looty vine de la „looted” – „furat”, în limba engleză. Practic, platforma online prezintă ilustrări de opere furate, în varianta 3-D, iar această imagine este apoi tranformată în NFT şi vândută. Banii obţinuţi sunt donaţi pentru susţinerea artiştilor din Africa.
În ultimii ani au fost făcute numeroase apeluri privind returnarea în ţările de origine a operelor furate
Multe muzee celebre din Occident deja au înapoiat lucrări care aveau o istorie ce indica faptul că au fost luate ilegal din teritoriile unde au fost create şi expuse.
Chidi Nwaubani spune că platforma sa aspiră la o formă alternativă de repatriere, prin metode digitale care redau un anume sentiment de proprietate asupra unor obiecte care sunt încă departe de Africa.
De altfel, obţinerea imaginii 3-D este un fel de „furt digital”, perfect legal: un membru din echipa Looty merge într-un muzeu şi scanează o operă expusă. Apoi este creată maginea 3-D a acesteia.
Ulterior, un NFT, anume o cripto-copie, este disponibil pentru vânzare pe site-ul Looty, care este şi o galerie online. Fondatorul platformei spune că 20% din încasări vor fi donate ca burse pentru artişti din Africa în vârstă de maxim 25 de ani.
Primele NFT-uri de pe Looty sunt create după opere din Benin care au fost furate de trupele britanice în 1897, din locul unde acum este Nigeria. În prezent, operele se află la British Museum din Londra.