Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un Rembrandt „redescoperit” ar putea fi vândut în decembrie pentru £15 milioane
rembrandt, adoration of kings, sothebys

Un Rembrandt „redescoperit” ar putea fi vândut în decembrie pentru £15 milioane

O scenă biblică recent atribuită lui Rembrandt van Rijn ar putea fi vândută pentru 15 milioane de lire sterline la o licitație Sotheby’s Londra în luna decembrie.

În 2021, micul tablou reprezentând o scenă biblică a ajuns la o licitație online, atribuit cercului lui Rembrandt și estimat la 10.000 – 15.000 de euro. El va reveni ca pictură autentică a maestrului olandez, cu un preț de opt cifre.

Sotheby’s va oferi „The Adoration of the Kings” (aproximativ 1628) în vânzarea de seară Old Masters din decembrie, la Londra, cu o estimare cuprinsă între 10 și 15 milioane de lire sterline. Lucrarea va fi garantată de o terță parte.

Tabloul este acum prezentat de casa de licitații ca fiind o lucrare „redescoperită”. Istoricul provenienței sale precizează că a fost achiziționat de colecționarul olandez Johannes Carel Hendrik Heldring în 1955. Documentele referitoare la lucrare au dispărut cândva în jurul morții lui, în 1962. Văduva lui Heldring a trimis ulterior lucrarea în 1985 la Christie’s Amsterdam, unde a primit atribuirea de Cercul lui Rembrandt.

Un sfert de secol mai târziu, lucrarea a revenit la Christie’s Amsterdam într-o vânzare online, în octombrie 2021, trimisă de la o colecție privată de familie din Germania. Aceasta a depășit cu mult estimarea de cinci cifre fiind adjudecată contra sumei de 860.000 de euro (inclusiv taxele).

Pictura, studiată 18 luni pentru reatribuire

Lucrarea monocromatică poartă multe dintre caracteristicile lui Rembrandt, cum ar fi clar-obscurul, precum și trăsături stilistice cheie ale perioadei Leiden, inclusiv „fețe și membre ciudate și sumbre pictate într-o singură tușă”, spune George Gordon, specialistul Sotheby’s care a condus un proiect de cercetare de 18 luni pentru reatribuirea operei, după ce a fost abordat de ofertantul câștigător în licitația de la Amsterdam.

Pictura a fost studiată cu ajutorul unei tehnologii detaliate de imagistică în infraroșu, care a permis casei Sotheby’s să descopere aspecte de repictare. O descoperire cheie este aceea că Rembrandt a schimbat unghiurile capetelor protagoniștilor spre sfânta familie, „înăsprind compoziția pentru a spori drama psihologică”, mai explică Gordon.

Estimarea Sotheby’s, între 10 și 15 milioane de lire sterline, se raportează la vânzările recente ale casei pentru operele lui Rembrandt, potrivit lui Gordon. Acestea includ un autoportret care a fost vândut în iulie 2020 pentru 14,5 milioane de lire sterline (cu taxe), față de o estimare de 12 milioane – 16 milioane de lire sterline. O schiță în ulei cu capul lui Hristos s-a vândut în 2018 pentru 9,5 milioane de lire sterline (cu taxe, estimare 8-10 milioane de lire sterline) și a fost cumpărată de Louvre Abu Dhabi.

O altă lucrare biblică a lui Rembrandt, „Abraham and Angels” (cca. 1646), a fost oferită în 2021 la Sotheby’s din New York. Potrivit lui Gordon, deși a fost retrasă, a fost vândută în mod privat la scurt timp după aceea, „se pare că în jurul sumei de 20 de milioane de dolari”.

Christie’s deține recordul mondial de licitație pentru Rembrandt, care a fost stabilit în 2009, când „Portrait of a Man with Arms Akimbo” a fost vândut pentru 23,2 milioane de euro (cu taxe).

Update

Pictura a fost adjudecată, pe 6 decembri, într-o licitație dedicată vechilor maestri, contra sumei de 10,9 milioane lire sterline.