Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Banana din instalația lui Maurizio Cattelan prezentată în Seul, mâncată de un student
maurizio cattelan artwork

Banana din instalația lui Maurizio Cattelan prezentată în Seul, mâncată de un student

Banana din instalația artistului italian Maurizio Cattelan prezentată la Muzeul de Artă Leeum din Seul a fost mâncată de un student sud-coreean la Arte, care a spus că a făcut-o pentru că îi era foame.

Noh Huyn-soo a fost filmat îndepărtând cu nerăbdare coaja bananei, care a fost lipită cu bandă adezivă pe un perete de la Muzeul de Artă Leeum din Seul, decojind-o și mâncând-o în fața privitorilor uluiți, înainte de a atașa din nou coaja de banană pe perete folosind aceeași bandă și plecând cu un zâmbet mulțumit.

Incidentul a fost înregistrat de un prieten al lui Noh, student la Universitatea Națională din Seul, și a durat un minut.

Când reprezentanții muzeului l-au întrebat pe Noh de ce a mâncat banana, el a răspuns că i-a fost foame după ce a sărit peste micul dejun, potrivit Korea Herald. Mai târziu, el a declarat pentru radiodifuzorul KBS că a crezut că „deteriorarea unei opere de artă moderne ar putea fi [interpretată ca] operă de artă” și că i-a venit ideea de a reatașa coaja ca „o glumă”. El a adăugat: „M-am gândit că ar fi interesant… nu a fost lipită acolo pentru a fi mâncată?”.

Lucrarea „Comediantul”

Banana, care face parte din instalația „Comediantul” a lui Cattelan, este înlocuită la fiecare două sau trei zile.

Cattelan, un sculptor și artist cu sediul în New York, a fost informat despre incident și a răspuns simplu: „Nicio problemă”.

Nu este prima dată când lucrarea este vandalizată. În timpul expoziției de la Art Basel Miami în 2019, o banană a fost îndepărtată și mâncată de artistul David Datuna.

Datuna a spus mai târziu pentru The Guardian că, deși îl consideră pe Cattelan „un geniu”, el a contestat suma uriașă plătită pentru un fruct care a costat 20 de cenți.

La prima și la a doua ediție Art Basel Miami la care au fost expuse, ambele instalații s-au vândut cu 120.000 de dolari (95.640 de lire sterline), iar o alta a fost scoasă la vânzare pentru 150.000 de dolari înainte ca Datuna să mănânce fructul. „Am călătorit în 67 de țări din întreaga lume în ultimii trei ani și văd cum trăiesc oamenii”, a spus Datuna. „Milioane mor fără mâncare. Și el pune trei banane pe perete pentru o jumătate de milion de dolari?”.

Cattelan, care s-a născut la Padova, este cunoscut și pentru operele de artă provocatoare. O toaletă din aur de 18 carate numită „America” și evaluată la 1 milion de lire sterline, a făcut titluri în septembrie 2019, după ce a fost smulsă de pe peretele unde era expusă în timpul unui jaf la Palatul Blenheim din Oxfordshire.