Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Un tablou de secol XVI furat în urmă cu 50 de ani, returnat
madona cu pruncul, detaliu, solario, art recovery international

Un tablou de secol XVI furat în urmă cu 50 de ani, returnat

Un tablou din secolul al XVI-lea care îi redă pe Fecioara și Pruncul furat în urmă cu 50 de ani dintr-un muzeu italian a fost returnat de o femeie din Norfolk.

Barbara de Dozsa a decis, după ce a fost convinsă și de un avocat, să predea tabloul Muzeului Civic din Belluno, de unde fusese furat în 1973. Opera de artă era căutată de diverse entități de poliție, inclusiv Interpol și carabinierii italieni.

Ea a argumentat proprietatea, în parte pentru că fostul ei soț, defunctul baron De Dozsa, a cumpărat-o „cu bună credință” în 1973, la scurt timp după jaf, scrie The Guardian.

Până la divorț, lucrarea s-a aflat în casa lor din Norfolk din secolul al XVI-lea, conacul East Barsham de lângă Fakenham, descris de Henric al VIII-lea drept „micul palat de la țară”.

Pictura a fost realizată de artistul italian Antonio Solario, cunoscut sub numele de Lo Zingaro, care se regăsește cu câteva picturi și în Galeria Națională din Londra.

Întârzieri cauzate de pandemie

Cumpărat de Belluno în 1872, tabloul a fost furat un secol mai târziu alături de alte lucrări. Unele au fost recuperate la scurt timp, în Austria, unde soțul lui De Dozsa a cumpărat tabloul Solario de la o sursă rămasă anonimă.

Locul în care se afla a fost descoperit abia în 2017, când De Dozsa a încercat să îl vândă prin intermediul unei case de licitații regionale și a fost remarcat de o persoană ce avea legături cu Muzeul Belluno.

Pictura i-a fost înapoiată lui De Dozsa în 2020, deoarece întârzierile cauzate de carantina impusă în contextul pandemiei de Covid au făcut ca autoritățile italiene să nu poată furniza documentele relevante solicitate de poliția britanică.

De-a lungul anilor, Christopher Marinello, un important avocat specializat în artă, fondatorul Art Recovery International, a încercat în repetate rânduri să o convingă să facă „ceea ce trebuie” și să returneze tabloul muzeului. El s-a ocupat pro-bono de negocierile de recuperare, pentru că dorea să ajute orașul din regiunea Veneto din nordul Italiei de unde este originară familia sa.

De Dozsa a citat inițial Legea britanică privind prescripțiile din 1980, ce prevede că o persoană care cumpără bunuri furate poate fi recunoscută ca proprietar legal dacă achiziția nu are legătură cu furtul după mai mult de 6 ani. Marinello a respins acest argument ca fiind o „aiureală”. Fiind pe listele poliției cu artă furată, lucrarea nu putea fi vândută sau expusă vreodată. Într-un final, Barbara de Dozsa a ffost de acord să înapoieze pictura fără vreo condiție.

Printre tablourile furate care lipsesc din Muzeul Belluno se află o altă Madonă cu Pruncul, realizată de artistul italian din secolul al XIX-lea Placido Fabris. Acestea figurează în baza de date a carabinierilor privind operele de artă furate.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.