Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Un Turner redescoperit, vândut cu o sumă uimitoare
the rising squall, hot wells, from st vincent's rock, bristol, turner, sothebys

Un Turner redescoperit, vândut cu o sumă uimitoare

O capodoperă redescoperită a lui J.M.W. Turner (1775-1851) a adunat o sumă uimitoare de 1,9 milioane de lire sterline (2,6 milioane de dolari) la licitația Sotheby’s Old Masters and 19th Century Paintings, organizată la Londra.

Potrivit casei de licitații, patru ofertanți au concurat pentru acest lot, înainte ca un colecționar privat din Marea Britanie să achiziționeze tabloul pentru o sumă de peste șase ori mai mare decât estimarea sa maximă de 300.000 de lire sterline (400.000 de dolari).

Una dintre primele picturi în ulei realizate de Turner și prima care a fost expusă public, „The Rising Squall, Hot Wells, din St Vincent’s Rock, Bristol”, a fost recent redescoperită după 150 de ani. Lucrarea a fost vândută la licitație anul trecut pentru doar 506 dolari datorită atribuirii sale eronate unui pictor necunoscut. Noul proprietar s-a bucurat cu siguranță de surpriza vieții sale atunci când a curățat tabloul, doar pentru ca semnătura lui Turner să reapară.

„The Rising Squall, Hot Wells, from St Vincent’s Rock, Bristol” a fost pictat în 1792, când celebrul pictor romantic englez avea 17 ani și era încă student la Academia Regală de Artă din Londra. Prima sa acuarelă fusese expusă la expoziția de vară a Academiei Regale în 1790, când Turner avea doar 15 ani. „The Rising Squall” a atins o nouă piatră de hotar. A fost prima pictură în ulei a lui Turner care a fost expusă public în același loc consacrat, în primăvara anului 1793, într-o expoziție care s-a deschis cu doar câteva zile înainte ca Turner să împlinească 18 ani.

Subiectul lucrării, un izvor termal cunoscut sub numele de Hot Wells House din Bristol, este tipic pentru preferința artistului pentru peisajele accidentate și mohorâte. Ea a fost pusă în legătură cu un desen pregătitor realizat in situ într-unul dintre primele caiete de schițe ale lui Turner, care a stat, de asemenea, la baza unei picturi în acuarelă din colecția Tate.

Versiunea în ulei a fost achiziționată de reverendul Robert Nixon și este posibil să fi fost o comandă. Clericul a fost un prieten și patron timpuriu al lui Turner și l-a sprijinit în mod deosebit în primele sale incursiuni în pictura în ulei.

Ultima expoziție cunoscută a picturii a avut loc în Tazmania, în 1858. După acest moment, tabloul a dispărut într-o colecție privată timp de peste 150 de ani. Acesta a fost cunoscut de cercetători doar prin mențiuni scrise în necrologurile dedicate lui Turner, dar s-a presupus mult timp că a fost o acuarelă. Din acest motiv, se presupunea că prima pictură în ulei expusă de artist a fost „Fisherman at Sea”, care a fost expusă la Royal Academy în 1796.

Această ultimă descoperire nu numai că pune lucrurile la punct, dar extinde înțelegerea cercetătorilor cu privire la ambiția timpurie a lui Turner și la abilitățile și realizările sale excepționale în domeniul uleiului la o vârstă fragedă.

„Schimbă multe din ceea ce știm, sau credeam că știm, despre primele lucrări ale lui Turner și despre modul în care a evoluat tehnica și stilul său”, potrivit specialistului Sotheby’s Julian Gascoigne, care a vorbit pentru The Guardian. „El își simte drumul prin mediu, dar aduce toată experiența pe care o avea deja ca pictor în acuarelă în aplicarea uleiului”.

Tabloul căzuse de mult în obscuritate în momentul în care a fost oferit la casa de licitații Dreweatts din Londra anul trecut, fiind atribuit în mod fals unui necunoscut „adept al lui Julius Caesar Ibbetson”, un pictor britanic din secolul al XVIII-lea, și a avut o estimare de 600 până la 800 de lire sterline (750 până la 1.000 de dolari), dar a fost vândut pentru doar 400 de lire sterline (506 dolari).

De la descoperirea semnăturii lui Turner pe pânză, tabloul a fost analizat de cercetători importanți care au confirmat noua atribuire.

Recordul de licitație pentru un tablou de Turner a fost stabilit la Sotheby’s Londra în 2014, când „Roma, de pe Muntele Aventin” (1835) a fost vândut pentru 30,3 milioane de lire sterline (47,4 milioane de dolari), potrivit bazei de date Artnet Price Database.

Moștenirea pictorului

Printre părțile interesate care au urmărit tabloul la Sotheby’s s-a numărat Bristol Museum and Art Gallery, care a strâns peste 100.000 de lire sterline (137.000 de dolari) de la aproximativ 1.450 de donatori pentru a achiziționa lucrarea, în cadrul unei campanii de strângere de fonduri de cinci zile pe care a descris-o drept o „realizare fenomenală”. Din păcate, instituția a ratat lotul.

„Pur și simplu nu a fost seara noastră”, a declarat pentru BBC Kate Newnham, curator senior la Bristol Museum and Art Gallery, adăugând că răspunsul publicului la apelul instituției pentru sprijin a fost „pur și simplu extraordinar”.  Fondurile strânse vor fi acum returnate celor care au donat.

Stilul expresiv și atmosferic al lui Turner, în special utilizarea luminii și a culorii, precum și pensula sa radicală, au depășit limitele picturii peisagistice, influențând generații de artiști. Este considerat unul dintre cei mai buni artiști ai Marii Britanii și, începând din 2020, chipul său a fost inclus pe bancnota de 20 de lire sterline a Băncii Angliei. El este comemorat în expoziții din întreaga lume în acest an, pentru a marca 250 de ani de la nașterea sa în 1775. Pe lângă o serie de expoziții în Marea Britanie, țara sa natală, au loc expoziții și în Statele Unite și China.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.