Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Una dintre cele mai importante galerii europene, închisă după patru decenii de activitate
zeno x, credit peter cox eindhoven

Una dintre cele mai importante galerii europene, închisă după patru decenii de activitate

Zeno X, galerie cu sediul în Anvers care a contribuit la creșterea profilului unor artiști celebri precum Luc Tuymans și Jack Whitten, va fi închisă după 42 de ani de activitate, urmând să își înceteze activitatea la sfârșitul acestui an.

De la înființarea sa în 1981 de Frank Demaegd și Eliane Breynaert, galeria Zeno X a devenit un paradis pentru pictură și un punct de referință pe scena artistică belgiană.

Nu a fost foarte clar ce a determinat închiderea. Într-un anunț pe rețelele de socializare, a fos scris: „Mai multe probleme de sănătate au făcut ca stresul și presiunea să devină prea mari”.

Lista actuală a galeriei include artiști ca N. Dash, Raoul De Keyser, Yun-Fei Ji, Martin Margiela, Jockum Nordström și Patrick Van Caeckenbergh.

Mai mulți artiști care au expus acolo au ajuns să fie reprezentați de mega-galerii. Abstracțiunile lui De Keyser au fost prezentate de mai multe ori la Zeno X. Acum, regretatul artist este reprezentat de David Zwirner. La fel și Tuymans și Marlene Dumas, ale căror picturi figurative în tonuri stinse au apărut în expoziții personale la Zeno X în anii ’90 și, ulterior, înainte ca artiștii să devină senzații de piață, precum și Michaël Borremans, care a avut șapte expoziții cu galeria începând cu 2003. Whitten, pictor american care a fost reprezentat de Hauser & Wirth chiar înainte de a muri, a avut patru expoziții personale la Zeno X în anii 2010. Acestea au fost între primele lui expoziții personale în Europa.

Avangarda, principiul Zeno X

Zeno X s-a dovedit prevăzătoare și în cazul artiștilor care lucrează în alte medii, cum ar fi sculptorul Mark Manders și artistul video Stan Douglas, care au început să aibă expoziții personale în galerie în anii ’90.

Deși e recunoscută acum pentru prezentarea și promovarea picturii, la început s-a axat și pe arhitectură și instalații, arhitectul Rem Koolhaas având o expoziție aici în 1984.

Demaegd a declarat pentru Gallery Viewer că principiul director al Zeno X la început a fost că „lucrările de artă trebuia să fie avangardiste”.

Printre cei care au avut expoziții personale la Zeno X se numără și Miriam Cahn, Anton Corbijn, Dirk Braeckman și Mounira Al Solh.

„Ultimele decenii au fost minunate pentru galeria Zeno X”, se arată în declarația fondatorilor, citată de artnews.com. „Cu mare mândrie și recunoștință privim înapoi la toate expozițiile extraordinare și la numeroasele întâlniri cu oameni inspirați din întreaga lume”.