UNESCO instruiește națiunile europene, inclusiv România, cum să salveze arta ucraineană jefuită de Rusia
UNESCO caută noi strategii pentru a împiedica arta jefuită din Ucraina să treacă granițele națiunii asediate, în timp ce instituțiile culturale din țară inventariază pierderile uluitoare din războiul cu Rusia.
Organismul cultural al Națiunilor Unite a încheiat un parteneriat cu Ministerul Culturii din Polonia pentru a instrui forțele de ordine și oficialii din sistemul judiciar din țările care se învecinează cu Ucraina în partea de vest a acesteia cu privire la modul de identificare și recuperare a operelor de artă furate din Ucraina de către Rusia, relatează Associated Press.
Autoritățile din Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai Ucrainei, participă săptămâna aceasta la trei zile de ateliere de lucru în capitala poloneză Varșovia.
Sute de situri culturale, deteriorate și mii de obiecte de artă, furate
Până în prezent, cel puțin 230 de situri culturale din Ucraina au fost deteriorate sau distruse, a spus Krista Pikkat, directorul pentru cultură și situații de urgență al UNESCO, iar mai mult de 15.000 de obiecte de artă și artefacte ucrainene au fost furate.
Au apărut rapoarte privind jefuirea sistematică a muzeelor ucrainene de forțele rusești, iar politicienii ucraineni au numit aceste incidente un atac la adresa identității lor naționale.
Cele patru regiuni ale Ucrainei anexate prin forță de Rusia – Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhzhia – au suferit unele dintre cele mai mari pierderi. Aproape întreaga colecție a Muzeului Regional de Artă din Kherson (foto) a fost luată de forțele rusești, în timp ce în Melitopol, unul dintre primele orașe ocupate în timpul invaziei, un tezaur de aur scitic datând din secolul al IV-lea î.e.n. a fost furat dintr-un muzeu local.
Ucraina acuză Rusia că a încălcat Convenția de la Haga din 1954
Având în vedere ușurința cu care operele de artă jefuite pot să dispară pe piața neagră, UNESCO sprijină și eforturile de colectare a dovezilor și de întocmire a listelor cu obiectele dispărute din muzeele, clădirile religioase și siturile arheologice din Ucraina.
Krista Pikkat a descris Polonia ca fiind un partener „puternic” pentru această inițiativă, deoarece peste 500.000 de piese din patrimoniul său cultural au fost furate de puterile ocupante în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Guvernul polonez depune încă eforturi pentru a-și recupera operele de artă jefuite care se află la case de licitații și în colecții private.
Ucraina a acuzat Rusia că a încălcat Convenția de la Haga din 1954 pentru protecția proprietății culturale în caz de conflict armat, care a fost stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial și care interzice părților semnatare „orice formă de furt” de bunuri culturale. Atât Rusia, cât și Ucraina au semnat acest tratat.