Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  UNESCO susține propunerea Ucrainei de a adăuga portul istoric Odesa pe lista siturilor de patrimoniu mondial protejate
odessa,,ukraine, ,august,14,,2015:,selective,blur,on,cargo

UNESCO susține propunerea Ucrainei de a adăuga portul istoric Odesa pe lista siturilor de patrimoniu mondial protejate

UNESCO a anunțat că susține propunerea Ucrainei de a adăuga portul istoric Odesa pe lista siturilor de patrimoniu mondial protejate.

Odesa, cel mai mare port la Marea Neagră și centru important de tranzit pentru exporturile de grâne ale Ucrainei, se află aproape de linia frontului invaziei ruse.

Printre obiectivele sale culturale se numără Muzeul de Arte Frumoase, un palat de secol 19 care găzduia înainte de război mai mult de 12.000 de lucrări. Echipa muzeului a adunat și depozitat mare parte din ele, în urmă cu câteva luni, iar între timp clădirea a fost afectată de atacurile artileriri ruse.

Odesa, protejat legal

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, și directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, au declarat că au expediat procesul de nominalizare a Odesa, care implică o analiză a Comitetului Patrimoniului Mondial.

Dacă Odesa va fi adăugat listei, orașul va fi protejat legal, conform Convenției de la Geneva, ceea ce înseamnă că, dacă este atacat de armata rusă, ar putea exista consecințe.

A fost cerut Comitetului și adăugarea pe lista obiectivelor în pericol a Catedralei Sfânta Sofia din Kiev și a centrului istoric al orașului Liov, ambele fiind deja situri UNESCO.

Potrivit UNESCO, 175 de situri culturale și istorice din Ucraina au fost avariate de când Rusia a lansat ofensiva, în februarie. Printre acestea se numără monumente, muzee, biblioteci și lăcașuri de cult.

În luna iulie, Rusia a atacat aerian Odesa, astfel că a fost distrusă și o parte din Muzeul de Artă Modernă. UNESCO va finanța reparațiile, angajarea de personal adițional care să protejeze colecțiile și va sprijini digitalizarea colecțiilor.