Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Universitatea Cambridge va returna Nigeriei mai mult de 100 de bronzuri jefuite din Benin
cambridge, benin

Universitatea Cambridge va returna Nigeriei mai mult de 100 de bronzuri jefuite din Benin

Universitatea Cambridge va returna Nigeriei mai mult de 100 de bronzuri jefuite din Benin. Artefactele, obiecte realizate în principal din alamă, dar și fildeș și lemn, au fost luate de forțele armate britanice din orașul Benin în 1897.

UK Charity Commission a decis că dreptul de proprietate asupra sculpturilor poate fi transferat Nigeriei.

Un purtător de cuvânt al universității a declarat: „Comisia de caritate a luat în considerare și a aprobat returnarea a 116 obiecte istorice, adesea denumite bronzurile din Benin, de la Muzeul de Arheologie și Antropologie al Universității din Cambridge către Comisia Națională a Muzeelor și Monumentelor (NCMM) din Nigeria”.

În luna august, universitățile Oxford și Cambridge au căzut de acord să returneze sute de sculpturi din bronz din Benin, aceasta urmând să fie cea mai mare repatriere de artefacte însușite de Regatul Unit.

În ianuarie, oficialii nigerieni au cerut formal ca muzeele Pitt Rivers și Ashmolean de la Oxford și Museum of Archaeology and Anthropology (MAA) de la Cambridge să trimită înapoi artefacte care au ajuns în colecțiile lor după ce au fost luate de trupele britanice în secolul 19 din regatul Benin. Este vorba despre 97 de obiecte aflate la Oxford și 116, la Cambridge, potrivit artnews.com.

„Universitatea colaborează acum cu comisia pentru a finaliza următorii pași în ceea ce privește aceste bronzuri din Benin, iar noi vom comunica aceste lucruri în timp util”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

A fost precizat că unele artefacte vor rămâne la Cambridge „cu titlu de împrumut prelungit” pentru a se asigura că „această civilizație vest-africană continuă să fie reprezentată în expozițiile muzeului și în predarea pentru grupurile școlare”.

În ultimii ani, numeroase muzee importante ale lumii au început să înapoieze artefacte care au fost sustrase din țări și teritorii ocupate.

Recent a fost anunțat că rămășițe mumificate și un sarcofag din lemn pictat se numără printre artefactele pe care o University College Cork (UCC) intenționează să le returneze în Egipt.

Obiectele datează din perioada cuprinsă între 975 î.e.n. și 100 e.n. Sarcofagul a fost donat UCC în 1928 și, pe baza unei inscripții de pe suprafața sa, conține probabil rămășițele unui bărbat pe nume Hor. Universitatea a declarat că va returna colecția de artefacte egiptene în 2023.

Credit foto: University of Cambridge