Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Universitatea Oxford a listat în colecțiile sale 145 de obiecte furate din Benin
obiect benin bronz

Universitatea Oxford a listat în colecțiile sale 145 de obiecte furate din Benin

Universitatea Oxford a publicat o listă cu 145 de obiecte în colecțiile sale care au fost furate în 1897 în timpul unui raid al trupelor britanice asupra palatului regal din Benin, ultima etapă dintr-un proces despre care directorul Muzeului Pitt Rivers spune că se așteaptă să ducă la repatrieri în Nigeria, potrivit The Art Newspaper.

Raportul intermediar alcătuit de Dan Hicks, curator la Pitt Rivers Museum și autor al cărții „The Brutish Museums”, a identificat 100 de obiecte furate în colecțiile universității, 45 împrumutate de la proprietari privați și alte 15 care ar fi putut fi jefuite în timpul operațiunii militare, dar a căror proveninența nu este clară.

Hicks scrie în raport că, în timp ce „deciziile cu privire la dorințe și returnări aparțin organismelor fiduciare, nu curatorilor individuali precum eu însumi, acest document a fost cercetat și scris cu convingerea fermă că munca de restituire începe parțial cu împărtășirea cunoștințelor și cu acea convingere profesională că progresul practic în restituirea moștenirii culturale africane este de cea mai mare importanță în anii 2020”.

Muzeul Pitt Rivers a fost mult timp implicat în Benin Dialogue Group, spune Laura van Broekhoven, director al instituției. „Lucrăm cu parteneri din Nigeria pentru a găsi căi de restituire pe mai departe. Raportul este un pas important în acest proces”.

Aproximativ 10.000 de obiecte în total au fost jefuite în timpul raidului asupra orașului Benin și sunt acum împrăștiate în întreaga lume în aproximativ 165 de muzee și multe colecții private.

Obiectele, care au ajuns la universitate din aproximativ 20 de surse diferite, includ plăci de alamă, figuri de bronz, colți sculptați din fildeș, instrumente muzicale, echipamente de țesut, bijuterii și obiecte din ceramică și coral.

Universitatea a publicat și un set de linii directoare pentru procedurile de gestionare a cererilor de returnare a bunurilor culturale, în iulie 2020.

Foto credit: Pitt Rivers Museum