Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Universitatea Oxford se alătură instituțiilor care au întrerupt legăturile cu familia Sackler
ashmolean museum oxford

Universitatea Oxford se alătură instituțiilor care au întrerupt legăturile cu familia Sackler

Universitatea Oxford a anunțat că va renunța la numele familiei Sackler de pe mai multe clădiri ale sale, inclusiv de pe două galerii ale Muzeului Ashmolean de Artă și Arheologie al universității.

Îndepărtarea numelui vine după ani de proteste la marile instituții afiliate cu familia Sackler, care a fost acuzată de inițierea crizei opioidelor din Statele Unite, care a ucis sute de mii de oameni.

Într-un comunicat, Universitatea Oxford a precizat că a „revizuit relația cu familia Sackler și cu trusturile ei, inclusiv privind modul în care sunt recunoscute donațiile acesteia către universitate”. În urma acestei revizuiri, universitatea a decis să înlăture numele din cadrul spațiilor și posturilor de personal care îl foloseau.

Printre instituțiile și funcțiile se numără Sackler Rome Gallery, Sackler Gallery of Life after Death in Ancient Egypt, Sackler Keeper of Antiquities, Sackler Library și Catedra asociată Sackler-Clarendon de geologie sedimentară.

Donații de până la 19 milioane de dolari

Universitatea a precizat că numele Sackler va rămâne pe Arcul Clarendon și pe panoul de donatori al muzeului, pentru a păstra evidența istorică. Din 1993, Oxford a primit donații de până la 19 milioane de dolari din partea familiei Sackler și a organizațiilor afiliate, a precizat universitatea.

Oxford este cea mai recentă instituție care a retras numele Sackler din spațiile sale în ultimii ani. Printre primele instituții importante care au făcut acest lucru a fost Metropolitan Museum of Art din New York, în 2021, Guggenheim Museum, British Museum, Serpentine Galleries și Victoria and Albert Museum.

Schimbările au fost, într-o mare parte, determinate de artista Nan Goldin și de grupul său activist P.A.I.N., care au organizat proteste menite să facă legătura între donațiile Sackler și rolul familiei Sackler în criza opioidelor. Aceste eforturi sunt prezentate într-un documentar despre Goldin realizat de Laura Poitras, care a luat premiul cel mare la Festivalul de Film de la Veneția 2022.