Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Universul cinematografic fantezist al lui Wes Anderson, prima prezentare muzeală
wes anderson, foto design museum, charlie grey

Universul cinematografic fantezist al lui Wes Anderson, prima prezentare muzeală

Universul cinematografic fantezist al lui Wes Anderson va fi prezentat pentru prima dată într-un muzeu, anul viitor, la Design Museum din Londra.

Cineastul american în vârstă de 55 de ani a organizat deja mai multe expoziții dedicate carierei sale cinematografice vizionare, care a început cu „Bottle Rocket” (1996) și „Rushmore” (1998) și a continuat cu titluri ca „The Royal Tenenbaums” (2001), „The French Dispatch” (2021) și animația „Fantastic Mr. Fox” (2009). La începutul acestui an, Anderson a câștigat primul său Oscar, cu adaptarea „The Wonderful Story of Henry Sugar”, după Roald Dahl, care a primit trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj live-action.

În plus, Wes Anderson are deja și experiență de curator. În 2018, de exemplu, el și soția sa, Juman Malouf, au colaborat cu Kunsthistorisches Museum din Viena, în cadrul programului prin care instituția invită creatori contemporani, precum Ed Ruscha, să reinterpreteze colecția. În același an, Anderson a aprobat o prezentare a păpușilor din filmul „The Isle of Dogs” (2018) și a autorizat o expoziție pop-up cu decorurile detaliate din „Asteroid City” (2023), după lansarea acestuia. Ambele expoziții au fost organizate în Londra.

Piese din colecția personală

Pentru retrospectiva care va debuta în toamna anului viitor, autorul colaborează cu American Empirical Pictures, Cinémathèque française și Design Museum pentru a oferi recuzită, costume și alte obiecte direct din colecția personală.

„Fiecare film de Wes Anderson introduce spectatorul într-o lume cu propriile coduri, motive, referințe și cu decoruri și costume somptuoase instantaneu recognoscibile”, se arată în prezentare. „Vizitatorii au ocazia de a pătrunde în arta filmografiei sale complete, examinând sursele de inspirație, trimiterile făcute și meșteșugul meticulos care îi definesc opera”.

Expoziția va fi deschisă între 21 noiembrie 2025 și 4 mai 2026. Până atunci, cinefilii așteaptă cel de-al 12-lea film al lui Anderson, „The Phoenician Scheme”. Filmările au fost încheiate, iar lungmetrajul ar trebui să ajungă în cinematografe în următorii doi ani.

Pe lângă expoziția dedicată cineastului, Design Museum a anunțat pentru anul viitor și un omagiu adus emblematicului club londonez Blitz, foarte popular în anii 1980, precum și o expoziție colectivă de artă, arhitectură și tehnologie în jurul mișcării „more than human”.

Începând cu 25 octombrie 2024 și până în 21 aprilie 2025, muzeul londonez propune „The World of Tim Burton”, incursiune în lumea fantastică a cineastului care explorează creațiile sale remarcabile și colaborările cheie cu designerii.