Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Universul lui Salvador Dalí, succes de public la București
universul lui dali, 2, curatorial.ro

Universul lui Salvador Dalí, succes de public la București

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” deschisă la Arcub Gabroveni, cu mai mult de 170 de lucrări originale – grafică, gravură, sculptură, miniaturi din aur și mobilier suprarealist -, a fost vizitată până în prezent de 50.000 de persoane și rămâne deschisă până la 12 mai.

Obiectele expuse începând cu 13 decembrie 2023 fac parte din colecția lui Beniamino Levi ce conține lucrări semnate de Salvador Dalí (1904 – 1989). Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecția privată „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă și reunește cele mai multe lucrări originale din Europa ale spaniolului.

Un alt segment deosebit al expoziției îl reprezintă experiența de realitate virtuală de puțin peste 8 minute realizată pornind de la lumea lui Dalí.

Lucrări, expuse în premieră la București

Expuse pentru prima dată în România, la ARCUB, obiectele de artă Salvador Dalí, fidele concepției suprarealiste de a șterge granițele dintre vis și realitate, de a materializa tenebrele subconștientului, oferă o perspectivă comprehensivă asupra lumii interioare a artistului, revelând personalitatea sa complexă și interesele sale diverse – mitologia, religia, psihanaliza, știința.

De la sculpturi realizate în colaborare cu celebra cristalerie Daum, precum „Resturile unui automobil dând naștere unui cal orb care mușcă dintr-un telefon”, până la lucrări ambigue precum „Vestigii atavice după ploaie”, ce forțează privitorul să elimine convențiile normalului, de la imagini îndrăznețe din seria de ilustrații „Moise și monoteismul”, ce redau interpretarea personală a lui Dalí a canonului biblic, până la sculpturi din bronz precum „Molia și flacăra”, ce creează o atmosferă de mister și tensiune, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” este pledoaria lui Dalí pentru mai multă fantezie și libertate și pentru eliminarea constrângerilor mecanice ale societății contemporane.

vestigii atavice după ploaie @ gicu boboc arcub

Vestigii atavice după ploaie @ Gicu Boboc / Arcub

Feminitatea, timpul, metamorfoza, visul, transpuse în simboluri și imagini specifice daliniene, sunt teme pe care cei care pătrund în universul său sunt invitați să le descopere în cele 10 spații expoziționale ale Arcub – Hanul Gabroveni.

Evenimente conexe

Atât pentru iubitorii de artă, cât și pentru cei care experimentează, poate pentru prima dată, arta lui Salvador Dalí, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă un parcurs exhaustiv în opera celebrului artist, prin prezentarea tehnicilor și a influențelor care i-au marcat cariera, corelate cu momente cruciale din viața sa tumultuoasă, creionând astfel o imagine completă a semnificației și relevanței sale în cadrul mișcării suprarealiste.

Publicul are ocazia să cunoască operele daliniene expuse la Arcub și prin intermediul concertului-eveniment „Muzica în lumea lui Dalí”, programat în 27 aprilie, de la ora 20:00, la Sala Mare – Arcub.
Mihaela Maria Ișpan (mezzosoprană), Mladen Spasinovici (violoncel) și Ethan Schmeisser (pian și direcție muzicală), artiști ai Operei Naționale București, vor oferi o călătorie muzicală în imaginarul suprarealist dalinian, unde juxtapuneri inedite de imagini și obiecte capătă o nouă dimensiune prin intermediul sunetelor.

Vizitatorii sunt invitați să admire obiectele Dalí prezentate la Hanul Gabroveni, traseul expozițional fiind completat de momente muzicale menite să evidențieze diverse aspecte ale vieții și carierei artistului Salvador Dalí. Parcursul muzical culminează în Sala Mare, cu un recital din piese celebre precum „Song of the Birds”, „A Ballad for a Madman” și „Nous avons fait la nuit”.
Programul evenimentului: vizitarea expoziției în intervalul 20:00 – 20:45; accesul în sala de spectacol în intervalul 20:50 – 21:00; participarea la concert în intervalul 21:00 – 21:40. Biletele pot fi cumpărate, la prețul de 130 de lei, de pe entertix.ro și arcub.ro, precum și de la casa de bilete Arcub. Biletul nu asigură accesul în zona VR.

Expoziția, deschisă de sărbătorile pascale

Universul lui Salvador Dalí” de la Arcub – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. În perioada 1-6 mai, în perioada sărbătorilor libere legale și a sărbătorilor pascale, expoziția rămâne deschisă, iar programul de vizitare rămâne neschimbat.

Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” pot fi cumpărate, la prețuri variabile, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub.

Fotografie principală: vedere din expoziția „Universul lui Salvador Dalí” @ Arcub (c) curatorial.ro