Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Gauguin a revenit la Madrid
mata mua

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Gauguin a revenit la Madrid

„Mata Mua”, unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale pictorului francez Paul Gauguin (1848-1903), creat în timpul primei sale călătorii în Tahiti, a revenit la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid.

Acțiunea a avut loc în urma unui acord stabilit între guvernul spaniol și proprietara sa, care a scos pânza din țară, conform AFP.

Tabloul, expus timp de 20 de ani la Muzeul Thyssen-Bornemisza 

În primăvara lui 2020, atunci când muzeul a fost închis din cauza pandemiei de Covid-19, Carmen Thyssen a luat tabloul, care era expus aici de 20 de ani, și l-a transportat în Andorra, micro-statul situat în Pirinei, unde ea locuiește. A fost o decizie care a stârnit temeri în privința altor opere ale colecționarei că ar fi putut fi scoase din instituție.

Dar în august 2021, ministrul spaniol al Culturii a anunțat că a încheiat un acord cu Carmen Thyssen prin care pentru suma de 97,5 milioane de euro, timp de 15 ani, închiriază opere de Picasso, Matisse, Hauguin, Monet, Renoir, Sisley, Rodin, Canaletto, Fragonard, Courbet și Boudin.

Contractul prevede „drepturi de achiziție preferențiale pentru o parte sau întreaga” operă.

Aceste opere au fost expuse anterior la Muzeul Thyssen, în cadrul unui acord de împrumut gratuit semnat în februarie 2002 și prelungit.

Peisaj idilic

„Mata Mua”, bijuteria acestei colecții, este o operă pictată de Paul Gauguin în 1892, în timpul primei sale călătorii în Tahiti. Pânza înfățișează un peisaj idilic al insulei polineziene, cu două fete în prim-plan, dintre care una cântă la flaut, iar în plan second, alte trei fete dansează în jurul unei stânci ce o reprezintă pe zeița lunii, Hina.

Față de colecția lui Carmen Thyssen, Muzeul Nțional Thyssen-Bornemisza găzduiește în special colecția soțului ei, elvețianul Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, moștenitor al unei familii influente de industriași, care a decedat în Spania în 2002.

Statul spaniol a cumpărat în 1993 această colecție pentru 350 de milioane de dolari, potrivit muzeului.