Vânzări de peste 11 milioane euro, în 2024, la Artmark
Casa de licitații Artmark anunță pentru anul 2024, când a organizat în România 47 de vânzări, un total de 11,36 milioane de euro, o creștere cu 24,8% față de anul precedent, când a organizat în țară cu trei licitații mai mult.
Referindu-se la piața românească de artă, este precizat că rata medie de adjudecare în cadrul licitațiilor a fost de 73,38% (în creștere față de rata medie de adjudecare în licitațiile anului 2023, de 70%).
Artmark consideră că această creștere a vânzărilor prin licitație se datorează, în principal, concentrării casei pe tematicile sale tradiționale de licitație – arta plastică românească, de patrimoniu și arta contemporană, segmente în creștere, inclusiv în rândul publicului mai tânăr (în defavoarea tematicilor secundare, precum cele de artă decorativă, lux, carte și antichități) – și momentului recesionar și inflaționist, care a determinat lumea educată să economisească parte a resurselor ei în bunuri culturale importante, precum artă plastică de patrimoniu, artă decorativă de valoare intrinsecă ori carte românească veche și rară.
Rezultatele Artmark în Bulgaria pe 2024
Anul 2024 a fost primul complet de licitații de artă organizate de Artmark Bulgaria la Sofia. Cele 4 licitații principale de artă bulgărească au totalizat vânzări de 1,36 milioane euro, beneficiind, în premieră pentru casa de licitații, de o rată medie anuală de adjudecare de 90,52% (în creștere, evident, față de rata de adjudecare a anului 2023, de 80,39%).
Sofia a fost și martora primei licitații Artmark organizate în regim duplex, cu A10 din București (Licitația de Crăciun de whisky-uri rare și vinuri de colecție, decembrie 2024), cu sute de persoane prezente în săli.
Rezultatele Artmark în Croația pe 2024
Similar, 2024 a fost primul tur complet de licitații de artă croată, dar și sârbă, slovenă, bosniacă și muntenegreană, organizat de Artmark Croația la Zagreb.
Cu un total de vânzări în 2024 de 1,07 milioane euro și o rată medie anuală de adjudecare de 60,92% (în creștere față de media de 53,63% a anului 2023), și piața de artă croată se înscrie într-un trend regional crescător, de definire, infrastructurare și modernizare.
Vânzările private Artmark
În 2024, potrivit raportului, au crescut vânzările private/directe/din magazinul Artmark („Dependent de Artă”) cu 34,6%, de la 1,08 milioane euro, în 2023, la 1,45 milioane euro în 2024 (cea mai mare creștere din ultimii trei ani).
Între motivele acestei creșteri spectaculoase, departamentul de vânzări directe al Artmark/Dependent de Artă enumeră îndeosebi: acordarea unei atenții sporite punerii în piață a lucrărilor de artă importantă, pretențioasă valoric, a unor lucrări rare ale maeștrilor români, și căutării țintite de iubitori de artă de calibru, eligibili colecționării acestora; și interesului crescut al pieței, în acest moment recesionar și inflaționist, pentru conservarea valorii banilor în bunuri culturale de marcă.
Anul recordurilor în licitațiile Artmark
Recenta vânzare a lucrării „Țărăncuță odihnindu-se” („Țărăncuța cu mărgele roșii”), de Nicolae Grigorescu, în decembrie 2024, la București, pentru 365.000 de euro, a marcat un nou record pentru opera pictorului și, totodată, recordul pentru pictura românească cel mai bine vândută în licitații în România.
Artmark a marcat, în licitația de toamnă din Zagreb, recordul pentru artă croată vândută prin licitație în Croația. O pictură de patrimoniu a maestrului Vlaho Bukovac, „Frumusețe antică” (1915), a fost adjudecată contra sumei de 66.000 de euro.
La Sofia, recordul de licitație datează tot din decembrie, când a fost adjudecat contra sumei de 60.000 de euro pictura „Hermine David și prietenele” din 1917 a maestrului modernist Jules Pascin. Este așteptat ca piețele croată și bulgară să crească de la an la an.
Credit foto: Artmark