Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vasile Cercel, omagiu atelierului și cuptorului folosit de ceramiștii bucureșteni în anii ’70 / galerie foto
efemer, purificare ii, detaliu, vasile cercel, galateea, curatorial.ro

Vasile Cercel, omagiu atelierului și cuptorului folosit de ceramiștii bucureșteni în anii ’70 / galerie foto

Ceramistul și sculptorul Vasile Cercel expune la Galateea șase lucrări reunite sub titlul „Efemer”, creații ce explorează relația dintre formă și energiile subtile care o modelează și o susțin.

Expoziția poate fi vizitată, până la 10 octombrie, în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 16:00 la 20:00, și martea și joia, de la 12:00 la 16:00.

Curatoriată de George Dragomir Turia, ea este „o încununare a cercetărilor sale de-o viață asupra relației dintre material și imaterial, dintre energie și forma estetică”.
„În vreme ce abordarea sa este una profund intelectuală, lucrările lui Vasile Cercel sunt antiretorice și antidiscursive: departe de a încerca să fixeze înțelesuri, artistul pune porțelanul, piatra, lemnul și metalul într-o serie de dialoguri productive despre natura formei și posibilitate, despre temporalitate și spaţialitate – în mod esențial, despre forța creatoare a energiei care este viața și eluzivitatea sa”, adaugă curatorul. Este o expoziție ca apogeu al unei munci de o viață, deosebită de ceea ce a făcut până acum artistul.

vasile cercel, cristina popescu russu, george dragomir turia, curatorial.ro

Vasile Cercel, Cristina Popescu Russu, ceramistă și fondator Galateea, și George Dragomir Turia, curatorial.ro

„De la cuptorul ăla am învățat foarte multe”

Vasile Cercel, originar din Bacău, a urmat la finalul anilor ’60 cursurile Universității Naționale de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, având ca specialitate ceramica.

La jumătatea anilor ’70, după cum a fost povestit la vernisaj, el lucra în atelierul comun dedicat ceramiștilor, în strada Dr. Felix. În condiții destul de grele, cu lipsuri materiale, aceștia își realizau lucrările. Artiștii au avut multe de învățat în acel prim atelier al Uniunii Artiștilor.

„De la cuptorul ăla am învățat foarte multe. Cuptorul acela m-a învățat tot ceea ce am început să aplic și să dezvolt ulterior. Cuptoarele de azi, electrice, nu sunt în aceeași relație cu cel pe care îl foloseam. Stăteam noaptea, auzeam suieratul gazului, ne uitam prin vizor să vedem… aveam o emoție cumplită la desfacere”, a povestit Cercel. „Pentru lucrările astea m-am gândit la cuptorul și la atmosfera extraordinară de acolo”.

Cinci dintre lucrări sunt individuale – „Egregor” I, II și III, „Purificare I”, pe socluri, „Ecou lăuntric”, pe perete – și una, „Purificare II”, e un ansamblu de șase piese, povestind parcursul creator al artistului.

efemer, egregor i, vasile cercel, galateea, curatorial.ro

Egregor I, Vasile Cercel, curatorial.ro

efemer, ecou launtric, vasile cercel, galateea, curatorial.ro

Ecou lăuntric, Vasile Cercel, curatorial.ro

efemer, purificare i, vasile cercel, galateea, curatorial.ro

Purificare I, Vasile Cercel, curatorial.ro

efemer, purificare ii, vasile cercel, galateea, curatorial.ro

Purificare II, Vasile Cercel, curatorial.ro

Vasile Cercel, în vârstă de 75 de ani, a expus individual și în grup în România și în străinătate și are lucrări în numeroase colecții publice, inclusiv la Muzeul Național de Artă Contemporană, și private. A fost vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al Secției de Arte Decorative. În 1988, UAP i-a decernat Premiul pentru Arte Decorative, iar în 2004, Președinția României i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru activitatea în domeniul Artelor Plastice.