Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Venisaj și workshop experimental, de Ziua Culturii, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
anca pasa deaconu, expo

Venisaj și workshop experimental, de Ziua Culturii, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

Un vernisaj și un workshop experimental ce va implica comunitatea artistică sunt programate pentru 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Expoziția „Semn. Simbol. Semnificație” cu lucrări de grafică ale artistei Anca Pașa-Deaconu, parte a proiectului „12”, va fi inaugurată la ora 18:00.
Lucrările ei sunt inspirate de operele lui Constantin Brâncuși, iar prima expoziție din acest ciclu a fost găzduită, în 2022, tot de muzeul din Târgu Jiu.

Expoziția itinerată revine astfel la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, într-o prezentare reconfigurată. Curator este artistul plastic Zuzu Caratanase, profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, iar critic de artă, dr. Eduard Andrei, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.

„Păsările” lui Brâncuși, sursă de inspirație

Pe lângă noile lucrări de grafică realizate de Anca Pașa Deaconu și prezentate acum în premieră, noutatea pe care o aduce expoziția este dimensiunea de workshop experimental.

Mai exact, 12 elevi de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și de la Palatul Copiilor din oraș vor primi de la artistă câte o coală de hârtie pe care este desenat un cerc, folosind combinații de alb, negru și auriu, inspirat de „Păsările” lui Brâncuși.
Elevii trebuie să completeze desenul, după propria imaginație și prin raportare personală la opera lui Brâncuși.
Cele 12 lucrări astfel realizate vor fi apoi asamblate într-o carte-obiect, pe care artista o va prezenta în viitoarele sale expoziții, ca rezultat al acestui workshop experimental, integrat într-o serie de obiecte pe care le va crea.
Cu fiecare nouă expoziție, cu fiecare nou workshop, cărții îi vor fi adăugate câte 12 pagini.

„În lucrările de grafică prezentate în expoziția «Semn. Simbol. Semnificație», Anca Pașa Deaconu resemantizează motive brâncușiene, printr-o interpretare de tip semiotic. Artista invită privitorul într-un drum inițiatic, pentru a traversa un labirint de semnificații a căror descifrare presupune contactul cu opera brâncușiană, emblematic reprezentată prin ansamblul monumental de la Târgu Jiu”, precizează criticul de artă Eduard Andrei.

Expoziția „Semn. Simbol. Semnificație” se înscrie într-o serie de evenimente pe care artista a organizat-o ca parte a cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, precum proiectul „Față în față”, la Muzeul de Artă Constanța (august 2022), și „Față în față. Începuturi”, la Galeria Arta a UAP Craiova (februarie 2023, cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”), în care a combinat diverse medii de expresie – pictură, obiect, colaj, instalație, fotografie, video, performance.
Proiectul „12” va continua cel puțin un an și se va încheia cu a douăsprezecea expoziție din serie.