Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Viitorul imaginat de tineri, în expoziția „This Is Not My Youthopia”
post digital intersections intersecting realities @marginal 3

Viitorul imaginat de tineri, în expoziția „This Is Not My Youthopia”

Expoziția „This Is Not My Youthopia”, ce încheie proiectul „Post-Digital Intersections” derulat de Asociația Culturală Marginal la Timișoara în perioada iunie – decembrie 2023, va fi vernisată pe 5 decembrie, la Palatul Ștefania.

Sunt prezentate lucrări realizate de șase tineri artiști timișoreni, aleși în urma unui apel deschis, care au lucrat cu câte un curator de la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din București pentru a-și dezvolta propriile proiecte în jurul conceptului post-digital și pornind de la tema curatorială „Youthopia”.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 15 decembrie, între orele 15:00 și 20:00, cu excepția zilei de 11 decembrie, când va fi închisă. Accesul publicului este liber.

Programul mentoral pentru tineri artiști

„This Is Not My Youthopia”este punctul culminant al demersului de mentorat și de mediere culturală Post-Digital Intersections, dezvoltat de Asociația Marginal la interesecția dintre artă, știință și tehnologie, ce și-a propus să ofere și sprijin pentru cercetare, cât și pentru producție artistică pentru 12 tineri practicieni din România selectați printr-un apel deschis.

Ei au avut ocazia de a colabora pe tot parcursul programului atât între ei, cât și cu artiști și curatori internaționali – Annick Bureaud (FR), Ruth Anderwald + Leonhard Grond (AT), Claudia Schnugg (AT), Dasha Ilina (FR/RU), Jan Świerkowski (PT/PL), Andrei Tudose și Sabina Suru (RO).

„Este o provocare a unui punct de pornire și de inspirație pentru o tânără generație de artiști, la care facem apel prin acest program, să ni se alăture și să implice și pe alții în viziunea lor asupra lumii – să înceapă să-și construiască Youthopia prin artă, știință și tehnologie”, spune Claudia Schnugg despre tema curatorială „Youthopia”.

În luna iunie a avut loc o discuție deschisă în expoziția „Intersecting Realities”, curatoriată de Claudia Schnugg și Andrei Tudose, ce a lansat programul de mentorat. Aceasta a abordat subiectele delicate ale zilelor noastre, de la probleme macro legate de mediului și până la intimitatea digitală și reprezentări ale corpului, în conexiune cu esența artei post-digitale.

post digital intersections intersecting realities @marginal 4

Relația cu prezentul și perspectivele posibile ale viitorului

Programul mentoral a fost coordonat de Andrei Tudose și Annick Bureaud și a avut un format hibrid, atât online, cât și offline, creând astfel un cadru de lucru pentru practicieni atât din domeniul artelor vizuale, cât și al științelor umaniste.

„Post-Digital Intersections” se încheie la Timișoara cu o expoziție care va prezenta cercetările și proiectele dezvoltate de participanți și mentori în cadrul acestui program, alături de sesiuni de mediere culturală și evenimente satelit dedicate unui dialog transparent și activ cu publicul extins al orașului Timișoara.

Cei șase tineri artiști timișoreni care expun sunt Alexandra Costea, Anca Șișu, Andreea Ioniță, Dorian Boloca, Ioana Bartha și Sorin Valea iar curatorii care le-au fost alături din cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din București sunt Alexandra Buiga, Andra Merfu, Eliza Pătrașcu, Iulia Kycyku, Mihai Milea și Miruna Barcan.

„Deși lansat ca o provocare liberă pentru a-și imagina un viitor așa cum și-l doresc, tinerii din cadrul programului ne-au surprins prin lucrările care vorbesc, mai degrabă, despre lumea care ne înconjoară și, mai ales, despre pierdere, în diferite forme – de la dispariția locurilor care îi înconjoară (casele copilăriei, magazinele de cartier sau chiar mediul natural) până la pierderea oamenilor care le sunt dragi sau chiar a propriei identități în contextul lumii digitale care acaparează tot mai mult din viețile noastre”, afirmă Andrei Tudose despre expoziția ce încheie programul mentoral „Post-Digital Intersections”.

După vernisajul de pe 5 decembrie, vor avea loc evenimente conexe în expoziție:

5 decembrie, ora 17:00 și ora 19:00 – Tururi ghidate cu Andrei Tudose la Palatul Ștefania

6 decembrie, ora 15:00 – Tur ghidat cu Annick Bureaud și Andrei Tudose la Palatul Ștefania

6 decembrie, 17:00 – 19:30, Casa Artelor (str. Episcop Augustin Pacha nr. 8, Timișoara) –

Instalație VR B61 Instytut, Jan Świerkowski + Lecture-performance Anderwald+Grond

7 decembrie, ora 15:00 – Tur ghidat cu Mihai Zgondoiu la Palatul Ștefania

7 decembrie, ora 16:00 – Tur ghidat cu Andrei Tudose la Palatul Ștefania

8 decembrie, ora 17:00 – Tur ghidat cu Andrei Tudose la Palatul Ștefania

„Post-Digital Intersections” este finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”.

Credit foto: Asociația Marginal