Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vila Aurora nu a fost vândută marţi, din lipsă de oferte
caravaggio 2

Vila Aurora nu a fost vândută marţi, din lipsă de oferte

Preţul de pornire era de 471 de milioane de euro, ceea ce ar fi făcut proprietatea din Roma, care are singura pictură murală semnată de Caravaggio, una dintre cele mai scumpe case din lume, arată BBC.

O altă licitaţie va fi organizată în aprilie, când preţul va fi redus cu 20%.

Bijuteria arhitecturală din inima Romei este un “măr al discordiei” între prinţesa Rita Boncompagni Ludovisi, născută în Texas şi fiii săi vitregi.

Pictura lui Caravaggio din vilă are aproape 3 metri pătraţi şi îi ilustrează pe Jupiter, Neptun şi Pluto

A fost comisionată de cardinalul Francesco Maria Del Monte, în secolul XVI, pentru a-i decora laboratorul de alchimie.

De altfel, Vila Aurora, care se află în centrul Romei, lângă Via Veneto, este tot ce a rămas din reşedinţa cardinalului.

Scoaterea la vânzare a vilei a venit după o dispută legată de succesiune după moartea proprietarului, prinţul Nicolò Boncompagni Ludovisi, în 2018. Spaţiul din clădire a adăpostit numeroase opere de valoare care au fost cumpărate de statul italian şi apoi, expuse la Muzeul Naţional Roman.

Potrivit The Guardian, pentru că vila face parte din patrimoniu, statul italian are drept de preempţiune, anume, când există un preţ stabilit, statul poate cumpăra proprietatea la această sumă. De altfel, a existat o petiţie în acest sens, semnată de peste 38.000 de persoane.

Ce este clar e că viitorii proprietari va trebui să investească aproximativ 11 milioane de euro în restaurarea imobilului.

Vila Aurora a stat departe de traseul turiştilor din Roma. Până în 2019, clădirea şi grădinile puteau fi vizitate doar prin tur privat, cu programare, o dată pe lună.

Credit foto: Artefact/Alamy via The Guardian