Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Vila Storck din Balcic, în expoziție la MNLR
vila storck din balcic

Vila Storck din Balcic, în expoziție la MNLR

Vila Storck din Balcic este prezentată într-o expoziție deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române din București până pe 30 decembrie.

Expoziția e dedicată memoriei arhitectei Henrieta Delavrancea Gibory (1897 – 1987) și e inițiat de profesor dr. arh. Dragoș Gheorghiu, iar tema acesteia este un exercițiu de reimaginare a ambientării spațiului Vilei Storck.

Sunt prezentate reconstrucții 3D ale Vilei Storck din Balcic realizate în 2021 – 2023 de studenți și absolvenți care au urmat programul de Master în Design de interior și pentru spațiul public la Universitatea Națională de Arte București.

„Vila Storck din Balcic” este o expoziție itinerantă, deschisă inițial la Muzeul Storck din București în perioada 30 mai – 18 iunie 2023, iar în perioada 14 septembrie – 14 octombrie 2023 a fost prezentată la Art Gallery Balchik, Bulgaria.

Clădire emblematică veche de 100 de ani

Cuplul de artiști Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck a construit în anii ’20, la Balcic, o clădire care avea să servească atât ca locuință într-un peisaj mirific, cât și ca atelier de creație. Cei doi artiști au amenajat interiorul clădirii într-o manieră eclectică, punând împreună lucrări antice cu picturi moderne, reușind să transforme interiorul construit într-o mare lucrare de artă.

Arhitecta Henrieta Delavrancea, autoarea acestei clădiri emblematice, a reușit să amestece elemente artistice din stiluri istorice cu cele ale unei modernități emergente, rezultatul fiind o arhitectură atemporală, ivită organic din falezele de calcar ale Balcicului. Fascinația acestei opere de artă complexe, formată din arhitectură, artă tradițională și modernă, e la fel de puternică și azi, atunci când sunt privite fotografiile de epocă sau sunt citite memoriile pictoriței Cecilia Cuțescu-Storck.

Asta l-a determinat pe Dragoș Gheorghiu să considere că re-imaginarea Vilei Storck din Balcic, din perioada sa de glorie, poate reprezenta pentru studenții programului de masterat în Design de interior și pentru spațiul publicdin cadrul Departamentului de Design al Universității Naționale de Arte București, un exercițiu artistic și intelectual necesar înțelegerii istoriei arhitecturii și a amenajărilor interioare de la începutul secolului al XX-lea.