Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vizitatorii Muzeului Van Gogh din Amsterdam, victime ale unei escrocherii cu bilete false
the van gogh museum

Vizitatorii Muzeului Van Gogh din Amsterdam, victime ale unei escrocherii cu bilete false

Muzeul Van Gogh din Amsterdam i-a avertizat pe vizitatori să facă rezervări numai pe propriul site de bilete, după ce a fost semnalată existența unui site fraudulos care urmărea să fure detaliile cardurilor de credit ale oamenilor.

Aproximativ 50 de persoane au tras un semnal de alarmă instituției după ce au dat peste un site web care pretindea că vinde bilete pentru a vedea cele mai mari opere ale lui Van Gogh, dar care, de fapt, colecta detalii bancare. Presa olandeză a relatat că mai mulți iubitori de artă au fost înșelați de un site cu numele „vangoghshop.pro”, care a fost între timp retras.

Un vizitator a declarat pentru ziarul Parool că a încercat să obțină bilete pentru o expoziție temporară a regretatului artist chinez-canadian Matthew Wong, „Painting as a Last Resort”, care a avut parte de recenzii elogioase. Când a căutat, la jumătatea lunii aprilie, toate biletele erau ocupate pentru zilele dorite, dar când a căutat online, a găsit un site asemănător cu disponibilitate.

„M-am gândit că poate am reușit să sparg sistemul… și că poate au păstrat bilete pentru turiști”, a declarat femeia numită doar Jessie pentru ziar. Ea și-a introdus datele cardului de credit și a primit două „bilete” online – care, la o verificare ulterioară, erau datate 28 aprilie 2017.

Ria Jaarsma, în vârstă de 85 de ani, a fost victima aceleiași înșelăciuni, potrivit ziarului. Amândouă au descoperit ulterior că le-au fost blocate cardurile de credit, deoarece au fost victimele unei tentative de furt.

Raportat la Google și Poliție

Un purtător de cuvânt al Muzeului Van Gogh a confirmat că aproximativ 50 de persoane au semnalat site-ul „suspect” și l-au raportat la Google, precum și la poliție. De asemenea, muzeul a postat un avertisment pe site-ul său: „Feriți-vă de escroci, cumpărați-vă biletele pe tickets.vangoghmuseum.com”.

„Aproximativ 50 de persoane ne-au contactat”, a precizat muzeul într-o declarație. „Mai mult de jumătate dintre aceste persoane au indicat că nu au avut încredere în site-ul web și nu au lăsat nicio informație. Cei care au fost efectiv afectați ne-au contactat și i-am sfătuit să își contacteze imediat banca și să depună un raport… Am făcut toate eforturile pentru a-i avertiza pe vizitatori”.

Muzeul Van Gogh, care a primit 1,3 milioane de vizitatori din toate colțurile lumii în 2022, se crede că este singurul muzeu olandez care a fost vizat până acum de escroci.