Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Volum despre artistul conceptual Mihai Olos, lansat de editura MNAC
olos, volum

Volum despre artistul conceptual Mihai Olos, lansat de editura MNAC

Volumul „Mihai Olos”, dedicat unui artist complex, dintre cei mai înzestrați, personaj spectaculos, a cărui artă a marcat secolul XX, este lansat de editura MNAC.

Cu această publicație, editura MNAC și-a adăugat un nou titlu la portofoliul de 71 de volume.

Volumul „Mihai Olos” va fi lansat pe 24 februarie, în cadrul unui eveniment online la care vor participa autorii – Magda Predescu, Ileana Pintilie, Anca Mihuleț, Helga Fessler și Simona Vilău.

Evenimentul, care va începe la ora 18:00 pe pagina de Facebook a muzeului, face parte din seriaMNAC LiveOnline și va fi moderat de Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană. Înregistrarea lui va fi disponibilă ulterior pe canalul de YouTube al muzeului.

Potrivit MNAC, creator al Orașului Universal, artist conceptual fascinant, autor al unei opere complexe, Mihai Olos a avut înzestrări diverse: pictor, sculptor, grafician, arhitect, poet, muzician, geniu al improvizației. „Prototip al omului universal și personaj spectaculos, asemeni operei lui, a impresionat orice norocos care a avut privilegiul de a-l întâlni, iar creațiile sale au marcat ireversibil arta românească a veacului XX”.

Mihai Olos se numără printre puținii artiști care au asimilat în mod original și creativ experiența lui Constantin Brâncuși, creând un univers dinamic de forme și aducând la un nivel complet nou de înțelegere relația dintre cultura materială țărănească și cea vizuală contemporană.

Olos a sfidat constrângerile și limitele impuse de comunism, reușind să se conecteze, prin munca și călătoriile sale, la ultimele cercetări din domeniul arhitecturii utopice radicale, dar și la cele mai noi tendințe – arta ca activism social (unde și-a întâlnit, în idei și în viața reală, spiritul geamăn: Joseph Beuys).

Olos, un creator fascinant

Un artist uriaș, prea puțin cunoscut și nu îndeajuns prețuit, are șansa de a fi (re)descoperit de publicul de astăzi. Născut în februarie 1940, în Maramureș, Mihai Olos se număra, trei decenii mai târziu, printre cei dintâi protagoniști de happening-uri din România. În 1991, s-a stabilit în Germania, la Endigen, dar a rămas fidel originilor sale. A murit în 2015.

credit foto rosturi noduri nedatat 1977 lemn colectie stiftung museum schloss moyland bedburg hau fotografie documentara. © mihai olos estate 487x731

Rosturi noduri nedatat (1977). Colecție Stiftung Museum Schloss Moyland, Bedburg Hau, fotografie documentară. © Mihai Olos Estate

„Olos are inteligența deopotrivă materială și metafizică a lui Horia Bernea, dar nu și dogmatismul teluric al acestuia; e capabil de polimorfism stilistic și de transformări multiple ale personalității vizuale, ca Ion Bitzan, dar nu abdică niciodată de la principiul unic al ideii; este un scriitor de concepte poetice precum Alexandru Chira, dar satul pe care el îl explorează astfel e unul generic, nedeterminat spațio-temporal; Olos are obstinația formală a lui Paul Neagu, dar o salvează printr-un relativism al materialelor; el e preocupat de o pedagogie a vizibilului, ca grupul Sigma, dar o subordonează elanului artistic pur; e un constructor de orașe utopice, ca Liviu Stoicoviciu, dar personajul său are o sălbăticie exterioară orașului”. (Călin Dan, „Pasaje pe lângă oraș. Câteva note hermeneutice despre Mihai Olos”, editura MNAC, 2021)

Amplul volum „Mihai Olos”, proiect-eveniment al editurii MNAC, are misiunea de a face cunoscută unor noi categorii de public opera unui creator fascinant.

Volumul „Mihai Olos” poate fi achiziționat de la magazinul muzeului, cât și de la librăriile partenere: Cărturești, Seneca Anticafe și Librăria Eminescu din București. Distribuția internațională este asigurată prin dcv-books.com.

Credit foto: MNAC