
„Warm Hands, The Dim and Distant”, la Biju Gallery / galerie foto
Expoziția „Warm Hands, The Dim and Distant” a artistului Andrei Ispas este deschisă la Biju Gallery din Cluj-Napoca până în 6 iunie.
Lectorul universitar Bogdan Teodorescu notează: „O continuitate particulară traversează lucrările de pictură și desen ale lui Andrei Ispas, într-un spațiu unde exteriorul și interiorul se confundă cu aceeași subtilitate prin care ocazional decalaje discrete de perspectivă conduc privirea și o fac să se îndoiască și să circule în jurul unui centru de interes, cîteodată, și într-un anume sens, ocolit. Aceeași ambiguitate marchează dialogul între transparența imaginii și materialitatea ei, senzuală, robustă, viguroasă. Lizibilitatea formelor, determinate reciproc, nu sacrifică nimic din autonomia gestului, departe de o simplă impresie, din moment ce însăși substanța picturală își joacă propriul rol. Corporalitatea tablourilor lui Andrei Ispas nu se rezumă la materialitatea concretă, deoarece se exprimă deopotrivă prin mișcarea generatoare organizării fiecărei părți a imaginii. Lumina, uneori laterală, inundă cu regularitate din planurile îndepărtate imaginea și debordează pînă în primul plan sau, în cîteva cazuri, chiar rama tabloului, asimilînd culorile, care astfel devin aproape un efect al luminii. În scenele de interior ferestrele răspîndesc ele însele o strălucire proprie, în spatele cărora însă nu se mai întrezărește nimic. Prin urmare spațiul, împreună cu suprafața lucrării devin un reflex luminos, fără să-și divulge sursa.
Un sentiment de intimitate dublează o natură aproape misterioasă, în general aridă, calmă și întrucâtva neliniștitoare, din care oamenii lipsesc. Urmele prezenței umane se observă doar în ruinele industriale, șantierele stagnante, locuințele pustii sau cadrele domestice într-o relativă dezordine, precum bucătăria unde unghiul în care este suprins colțul de masă acoperit de vase face imposibilă substituirea unui eventual personaj. În cele cîteva desene în care apare totuși cîte o siluetă, subiectul rămîne departe de noi, izolat printr-un registru cvasi-abstract de obiecte schițate rapid. Melancolia peisajelor abandonate domină aerul din jurul figurilor solitare acompaniate de cărți, ca metaforă a evadării, aproape o recompensă transgresivă. Intimitatea nu o împărțim deci cu personajele, ci cu imaginea, mijlocitoare. Diferențele importante de format afectează gradul de intesitate, în felul în care această senzație de intimitate, rămînînd intactă în lucrări, independent de dimensiuni, ne apropie fie de pictură, fie mai mult de ambianța pe care o inspiră.
Planurile ușor dislocate din care sînt alcătuite scenele lui Andrei Ispas se află într-o relație de coerență cu dinamica lor susținută, rezervată, și totuși insinuantă. Tușele alungite, asemănătoare unor benzi sau urme, reafirmă o continuitate în care nici cromatica bogată în nuanțe, nici rupturile de perspectivă, oricît de discrete sau evidente, nu se destramă, ci dimpotrivă converg către o „ordine eterogenă”, ireductibilă. Realismul acestor cadre banale, secondat de caracterul frust al semnului, păstrează cu sinceritate ceva din inefabilul vizbilului, a ceea ce ne este la îndemînă, dar rămâne nedezvăluit.
În aburul care dizolvă o lumină redusă, fără oră, prinsă în țesătura tușelor aparente, se ascunde o durere plăcută, extinsă la amploarea peisajelor, la înălțimea liniilor de orizont, improbabile. În spațiile largi ale lui Andrei Ispas, colorate cu delicatețe și curaj, subiectul se refugiază departe pentru a ne lăsa în compania picturii însăși, celaltă natură, așa cum în cromatica sa rece se ascunde căldura unor trăiri nealterate”.
Expoziția poate fi vizitată miercurea și joia, între orele 14:00 și 17:00, și vinerea, de la 18:00 la 20:00.
Credit foto: YAP Studio/ Mădălin Mărgăritescu