Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Windows of future past”, 20 de performance-uri experimentale realizate de artiști din România
artists play with time

„Windows of future past”, 20 de performance-uri experimentale realizate de artiști din România

„Windows of future past”, expoziție personală a artistei Ingrid Ene, va fi vernisată pe 2 noiembrie, la ora 19:00, la Diptych Art Space din București.

Curatoriată de Cristina Stoenescu, expoziția vine în urma unui an de performance-uri live și înregistrări audio, într-un dialog cross media în care Ingrid Ene interpretează vizual lucrările de sunet înregistrate pe parcursul proiectului.

La începutul acestui an, artista și-a imaginat o instalație de ceasuri vechi conectate printr-o rețea de cabluri audio și microfoane, creând un instrument nou, astfel încât ticăitul ceasurilor să poată fi modulat independent sau în conexiune cu alte instrumente muzicale sau prin voce. Pornind de la această instalație, artiștii din Cluj-Napoca, Oradea, București și din cadrul rezidențelor Sounds like a book și Rezidența 21 au răspuns invitației deschise de a participa pentru a realiza propriile lor compoziții.

Înregistrările realizate de Cristian-Emanuel Opriș, Maatus Pealler, Alex Stingu, Mieresch, Mujko, Druiduu, Dolores Mondo Stash, Jasmina Al-Qaisi, SCREW, Miron Ghiu, ardb, Florence Hammer, dyslex, Lautremoi, Andrei Raicu & Bogdana Dima // Jam session Sounds like a book: Alexandru Mihai Budeș, Nadine Weber, Roxana Morar, Guillaume Bihan, Vitaliy Yankovii, Miruna Radovici // Jam session Rezidența 21: Paul Dunca/Paula Dunker, Alex Bălă, Chlorys, +SHE+, Suce Fraga, Sofia Zadar, vor putea fi ascultate pe site-ul proiectului, platforma online www.artistplaywithtime.ro.

Invitație la reflecție

„Windows of future memories” este în acest sens rezultatul unui proces comun, inițiat de Ingrid Ene, care pornește de la un nucleu individualizat și vulnerabil. În copilărie, un ceas cu arc înfășurat umplea liniștea în nopțile tăcute în care adulții aveau grijă de bătrâni, unde trei generații trăiau sub același acoperiș și pentru care sunetul unui ceas care ticăie desena diferite forme ale timpului. Ingrid Ene deschide această amintire către alți artiști, transformând-o într-o experiență împărtășită de fiecare în copilăriile noastre, ale celor din aceeași generație și context social în care timpul familial apropiat a avut trei vârste.

Lucrările prezentate în spațiul expozițional invită la reflecție asupra modului în care trecutul influențează reacțiile noastre în prezent și viitor. Imaginile din lucrările de fotografie și instalație video fac parte din arhiva personală a artistei, intuind modul în care nostalgia conectează biografia personală cu biografii colective, așa cum teoretizează și Svetlana Boym în cartea sa „The future of nostalgia”. Ingrid Ene redă acest demers într-un dialog cu artiștii invitați, prin asocierea vizuală a fotografiei cu compozițiile de sunet create de-a lungul proiectului.

Procesul pus în mișcare de artistă se întoarce astfel prin „Windows of future past” înapoi la ea, la imagini ce dezvăluie spații urbane, deschise, închise, detalii suspendate la marginea amintirilor în strânsă legătură cu piesele de sunet înregistrate.

Proiectul #artistsplaywithtime a avut loc în Cluj-Napoca, Oradea și București. Instalația a fost prezentă și în cadrul a două rezidențe de sunet: Sounds like a book și Rezidența21.