Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zece artiști, în expoziția „SHiLA 2023 / Sacred Spaces”
shila, sacred spaces

Zece artiști, în expoziția „SHiLA 2023 / Sacred Spaces”

Artiștii Sergiu Cătană, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina și Eszter Sipos expun sub titlul „SHiLA 2023 / Sacred Spaces” la mushuROI din Cluj-Napoca.

Expoziția, curatoriată de Cristian Frias, va fi vernisată pe 19 octombrie, la ora 19:00.

„SHiLA (Sky Hill Land Art)” este un program internațional de land art și rezidențe multidisciplinare, în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni, împreună cu studenți și tineri profesioniști, efectuează intervenții în Rezervația Cheile Nerei Beușnița folosind doar materiale găsite în situ, pe o temă stabilită.
Programul își propune să exploreze relația dintre arhitectură, artă și muzică, să stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale în natură și să propună noi mijloace de a depăși barierele interdisciplinare.

Ediția din acest an a avut drept punct de pornire dubla interpretare jungiană a spațiului sacru, atât ca Temenos (spațiu închis, protejat), cât și ca Cerc magic (simbol protector în obiectificarea imaginilor inconștiente). Aceste două abordări, împreună, constituie în psihologia jungiană noțiunea de teren sigur pe care se poate accesa inconștientul și se poate trăi transformarea interioară. Mai departe de viziunea lui Jung, artiștii au explorat conceptul lui G. I. Gurdjieff despre sacru ca spațiu simbolic și formal pentru trezirea spiritului.

Expoziția „SHiLA 2023 / Sacred Spaces” este gândită în jurul ideii de reconstituire a decalajului dintre un eveniment și reprezentarea sa, precum și a diverselor scale ale experiențelor sacre, de la intim la colectiv, evidențiind tensiunile dintre tărâmurile antropice și cele naturale.

Deschisă până pe 5 noiembrie, expoziția poate fi vizitată de luni până sâmbătă, în intervalul orar 16:00 – 19:00. Finisajul și lansarea catalogului rezidenței artistice vor avea loc oe 5 noiembrie 2023, de la ora 11:00, la mushuROI.