Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zeci de lucrări ale fotografului elvețian René Groebli, în premieră la MARe
rené groebli

Zeci de lucrări ale fotografului elvețian René Groebli, în premieră la MARe

Zeci de lucrări ale apreciatului fotograf elvețian René Groebli vor fi expuse la Muzeul de Artă Recentă/ MARe în perioada 18 martie – 7 mai. Expoziția „René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri” va aduce în premieră în România 38 de lucrări ale fotografului.

Născut la Zürich, pe 9 octombrie 1927, René Groebli a decis devreme să se concentreze pe fotografie. După ucenicie, a început să experimenteze folosind exclusiv Rolleiflex. Fotografiile sale timpurii, alb-negru, reprezintă martorii unei concentrări duble, atît asupra subiectului anecdotic, cît și asupra formalismului pur vizual al imaginii, influențat de experimentele interbelice riguroase ale artiștilor de avangardă, spun curatorii Erwin Kessler și Michel Auer.

„René Groebli (1927) a început ca foto-jurnalist și a devenit foto-umanist. Inițial captivat de evenimentele eroice și de figurile postbelice supra-dimensionate, de la Masacrul din Ismailia, Egipt (1952) la starurile artei internaționale precum Yves Tinguely și Le Corbusier, Groebli s-a deschis treptat spre cuprinderea intimității lumii vizibile, de la lirismul metropolelor la poezia vieții proprii, fotografiind-o extatic pe Rita, soția sa, în timpul lunii de miere. Atracția lui avangardistă timpurie pentru cadrarea formalistă a realității prin intermediul unei tehnologii bine controlate s-a dezvoltat spre sugerarea emoțională a ritmurilor eterne ale domeniului vizibilului, reverberate prin ochiul tăcut al fotografului”, explică Erwin Kessler.

Groebli, martor obiectiv al istoriei contemporane

Selecția pentru expoziția de la MARe/Muzeul de Artă Recentă București este dedicată celor trei mari domenii de interes ale fotografiilor lui René Groebli – istoria, oamenii, locurile.

René Groebli a fost martor la unele dintre cele mai agitate evenimente de după cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi Masacrul de la Ismailia din Egipt (1952). El a documentat masacrul la fața locului, ca un corespondent de război, într-un mod direct și pătrunzător, fără a lua parte și ținîndu-se departe de propagandă.

Pe lângă marile evenimente cu semnificație istorică, Groebli a acordat o atenție deosebită aparentelor non-evenimente ale vieții cotidiene.
Serialul său celebru „L’œil de l’amour” este cel mai intim și poetic imn al său pentru existența calmă, dar captivantă și omniprezentă a soției sale, Rita.

De asemenea, arta lui Groebli reprezintă și dependența lui față de locuri, în special cele urbane, metropole precum Paris și Londra, cu arhitectura, atmosferă și locuitori definitorii.