Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ziua Europei în nouă curiozități locale
stockholm subway 1

Ziua Europei în nouă curiozități locale

În fiecare an, Uniunea Europeană își celebrează identitatea pe 9 mai. Este data la care la nivelul câtorva state de pe bătrânul continent a fost gândit un aranjament politic care să facă războiul imposibil. Declarația lui Robert Schumann de la 9 mai 1950 consfințea înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului, cea care urma să evolueze în Uniunea Europeană de mai târziu, cu ceva mai multe state și infinit mai multe provocări.

În egală măsură, Uniunea Europeană este și casa unor tradiții de secole, care oferă imaginea unică a unui spațiu caracterizat prin unitate în diversitate. Facem astăzi o călătorie în câteva popasuri pentru un 9 mai dominat de pace și armonie.

Belgia de diamant

Belgia este locul în care s-a stabilit capitala Uniunii Europene. Deși Bruxelles este cunoscut mai degrabă ca oraș al funcționarilor, al berii și al ciocolatei, un alt centru urban belgian s-ar putea să fie pe placul doamnelor. Este vorba de Anvers, care este recunoscut drept centrul European al comerțului cu diamante. Strălucitor!

golconda renc3a9 magritte 1953

Golconda, René Magritte, 1953

Danemarca fericirii

Potrivit Raportului mondial al fericirii, fericirea este strâns legată de egalitatea socială și de spiritul comunitar, iar Danemarca stă bine la ambele capitole. Danemarca are un nivel solid de încurajare a egalitatății între cetățeni, precum și un puternic sentiment de responsabilitate comună pentru bunăstarea socială. Secretul fericirii daneze a fost publicat într-o carte, pe care v-o recomandăm cu căldură – „Mica enciclopedie Hygge: Rețeta daneză a fericirii”, scrisă de Meik Wiking. Este tradusă și în limba română.

'hip, hip, hurrah! artist festival at skagen', by peder severin krøyer (1888) demisted with dxo photolab clearview; cropped away black border edge

Peder Severin Krøyer, Hip, hip, hurrah! (1888) 

Suedia și arta subterană

Campioni ai protecției mediului și ai soluțiilor sustenabile, suedezii consideră trenul și metroul drept mijloace de transport preferate pe distanțe lungi. Și poate din această cauză, majoritatea stațiilor subterane au fost transformate în adevărate opere de artă. Metroul a devenit atât de popular, încât și familia regală are o sală de așteptare proprie.

stockholm subway 1

Metroul din Stockholm, stația Solna

Verde de Slovenia

Micul stat muntos din inima Europei este printre cele mai împădurite zone ale continentului. Nu mai puțin de o treime din teritoriul Sloveniei este acoperit de păduri.

Cehia roboților

“Robot” este un cuvânt pe care astăzi îl auzim la tot pasul și îl asociem cu tot ce înseamnă progres tehnologic. Puțini știu însă că inițial conotația nu era chiar atât de veselă. Scriitorul ceh Karel Čapek este cel care a folosit sintagma pentru prima oară, descriind oameni artificiali folosiți pentru muncă forțată.

Malta fără niciun râu

Malta este cel mai mic stat din Uniunea Europeană, dar și păstrător al unor particularități de neregăsit altundeva. Peisajului natural maltez îi lipsesc câteva forme de relief care îi oferă un aspect unic: Malta nu are niciun râu, nicio pădure și niciun munte. Singura sursă de apă potabilă este apa mării, supusă unor procese complexe de desalinizare.

Precizia bulgărească

Bulgarii din antichitate cunoșteau perfect legile de bază ale mișcării Pământului în jurul Soarelui și, din acest motiv, au inventat cel mai precis calendar creat vreodată. Vechiul calendar bulgar se bazează pe observații ale lui Jupiter și ale Soarelui și este mai precis decât calendarul occidental modern (gregorian) pe care îl folosim astăzi. În 1976, UNESCO a inclus calendarul proto-bulgarilor în patrimoniul universal și a anunțat că este este cel mai precis din lume.

Nuduri în Spania

În Spania, nuditatea publică este legală. Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere tehnic, ai putea chiar să te plimbi pe străzile Madridului în costumul din naștere, dacă dorești acest lucru. Cu toate acestea, nu totul este alb și negru. Spania a stabilit legislație de ordine publică limitativă, dacă nuditatea ta îi provoacă sau îi deranjează pe ceilalți. O decizie recentă a unei curți spaniole din 2023 a întărit  o dată în plus legalitatea nudității în public, susținând dreptul unui bărbat de a se plimba gol pe străzile unui oraș din regiunea Valencia.

nud in fotoliu 1932

Pablo Picasso, Nud în fotoliu roșu, 1932

Slovacia ascunsă

În Slovacia au fost descoperite peste șase mii de peșteri. Cele mai multe dintre ele pot fi găsite în parcurile naționale Tatra de Jos, Paradisul slovac și Karstul slovac și sunt cu adevărat minuni naturale unice. De exemplu, peștera de aragonit Ochtinska este numită „o ciudățenie a naturii”. În locul stalagmitelor și stalactitelor clasice, veți găsi crenguțe și tufișuri albe de aragonit.