Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Acord la COP28 după negocieri prelungite
united,nations,climate,change,conference,cop28,uae.,event,will,be

Acord la COP28 după negocieri prelungite

Statele participante la COP28 de la Dubai au convenit, după două săptămâni de discuții, asupra unui nou acord privind clima, făcând un apel fără precedent la renunțarea la combustibilii fosili, dar folosind un limbaj vag care ar putea permite unor țări să ia măsuri minime.

S-a ajuns la acordul cunoscut sub numele de „Global Stocktake” abia în dimineața zilei de 13 decembrie, după ce discuțiile au fost prelungite din cauza unor negocieri maraton între țări cu viziuni împărțite în ceea ce privește rolul viitor al petrolului, gazelor și cărbunelui.

Unele țări și experți în domeniul climei spun că acordul COP28 marchează sfârșitul erei combustibililor fosili, dar nu reușește să ceară lumii să „elimine treptat” petrolul, cărbunele lși gazele, un limbaj ambițios pe care peste 100 de țări și multe grupuri pentru climă l-au solicitat.

În schimb, acordul „îndeamnă” țările să „contribuie” la eforturile globale de reducere a poluării cu carbon în modul pe care îl consideră potrivit, oferind mai multe opțiuni, dintre care una este „tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice… accelerând acțiunile în acest deceniu critic, astfel încât să se ajungă la zero net până în 2050”.

Președintele COP28, sultanul Al Jaber, a descris acordul drept „istoric” în discursul său în fața delegaților naționali la sesiunea finală de aprobare a acestuia. „Avem un conținut privind combustibilii fosili în acordul nostru final, pentru prima dată în istorie. Am realizat o schimbare de paradigmă care are potențialul de a redefini economiile noastre”, a adăugat el.

Reacții împărțite cu privire la acord

Numeroși delegați au sărbătorit acordul ca pe un important pas înainte, însă experții în climă sunt precauți.

Alianța Statelor Insulare Mici (Alliance of Small Island States, AOSIS), o organizație interguvernamentală, s-a declarat „extrem de îngrijorată” de acest acord. „Am făcut un progres față de situația obișnuită, când ceea ce aveam cu adevărat nevoie este o schimbare exponențială”, a transmis.

Mulți experți în domeniul climei, deși salută cu prudență referirea la combustibilii fosili în acord, subliniază punctele slabe, inclusiv faptul că lasă o portiță pentru continuarea expansiunii combustibililor fosili.

Acordul solicită și accelerarea tehnologiilor precum captarea și stocarea carbonului – un set de tehnici în curs de dezvoltare pentru a extrage poluarea cu carbon din instalațiile poluante, cum ar fi centralele electrice, și din aer și a o stoca în subteran.

Numeroși oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că această captare a carbonului este costisitoare, că nu a fost dovedită eficientă la scară largă și că reprezintă o distragere a atenției de la politicile de reducere a utilizării combustibililor fosili.