Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Algele şi calea către un viitor sustenabil
closeup,with,asparagopsis,seaweed,which,is,a,genus,of,edible

Algele şi calea către un viitor sustenabil

Algele, cele mai vechi forme de viaţă de pe Terra, sunt un subiect controversat în prezent, reprezentând în același timp o problemă, dar și o soluție.

Intensificarea presiunilor antropice și schimbările climatice au dus la o explozie a populațiilor de alge la nivel global, acestea sufocând ecosisteme întregi și producând toxine nocive pentru oameni și animale, în cazuri extreme.

Pe de altă parte, algele pot juca un rol important în încetinirea schimbărilor climatice, în combaterea poluării, putând fi și o sursă de hrană pentru o populație care a atins 8 miliarde de indivizi anul trecut.

Filtrarea naturală a apelor

Poluarea apelor cu microplastic a atins cote alarmante în ultimii ani. Într-un studiu efectuat în 2021, s-a descoperit că algele au rol de adsorbție, adică de fixare și acumulare a microplasticului pe suprafața lor.

Microalgele pot filtra și chimicalele precum dioxidul de carbon, nitrogenul și fosforul care pot fi utilizate ca îngrășământ.

Combustibil pentru transportul aerian

Algele produc un biocarburant mult mai eficient decât sursele tradiționale, cum ar fi semințele de rapiță și soia.

Cercetătorii germani deja cultivă alge ca biocarburant pentru drone. Se anticipează o scădere a emisiilor de carbon produse de avioane cu 80% în viitor, datorită uilizării acestui biocarburant.

Reducerea emisiilor de metan produs de bovine

Nutrețul, care conține alge roșii din specia Asparagopsis taxiformis, reduce considerabil emisiile de metan de la bovine cu peste 80%.

Acest supliment din nutriția animalelor contribuie la echilibrarea mediului din stomacul acestora, inhibând producerea de metan.

Arma eficientă împotriva virusurilor

Conform unui studiu realizat în 2020, algele roșii pot împiedica înmulțirea anumitor virusuri, printre care chiar și COVID-19.

S-a demonstrat, de asemenea, că algele maro sunt capabile să stimuleze sistemul imunitar al organismului, existând posibilitatea ca acestea să devină o sursă importantă pentru medicamentația împotriva virusului HIV.

Călătoriile spațiale pe perioade mai mari de timp vor fi în curând posibile

În 2019, au fost trimise pe Stația Spațială Internațională alge de apă dulce pentru a transfoma dioxidul de carbon expirat de astronauți în oxigen.

De asemenea, algele fiind foarte bogate în proteine, se anticipează că în viitor ar putea înlocui 30% din hrana destinată astronauților.

Sursă text: National Geographic