Artiste emergente, într-o expoziție Gaep pe teme legate de impactul omului asupra mediului
Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr expun la galeria bucureșteană Gaep sub titlul „Ecologies of Repair”.
Vernisajul expoziției de grup este programat pe 10 septembrie, începând cu ora 16:00, și va include un performance al Stancăi Soare, „Our Daily Bread”.
Curatoarea expoziției este Adelina Luft. Ea explică în textul de prezentare: „Ultimii doi ani au produs o serie de schimbări resimțite la nivel personal și societal, activând o conștiință colectivă a efectelor antropogene înrădăcinate asupra mediului înconjurător, interdependențelor socio-economice și precarității formelor de viață umane și non-umane. (…) Intitulată sugestiv «Ecologii de reparare», expoziția aduce împreună șapte contribuții noi ale unor artiste emergente cu interese și preocupări diverse, lucrând cu materialități organice, concepte natural-culturale sau abordări tehnice asupra unor noțiuni ca protejarea sau prezervarea. Artistele au fost invitate să gândească prin conceptul de «asamblaje» al Annei Tsing – înțelese ca materiale și corpuri organice și anorganice și care se constituie reciproc în forme de coexistență multiple și deschise –, totodată îmbrățișând sau continuând o metodologie de lucru: prin orientarea către vitalitatea materialului prin cercetare de teren, sincronizarea într-un interval de timp pentru a releva coordonatele interacțiunilor umanului cu non-umanul și ancorarea observațiilor într-un peisaj specific”.
Luft precizează că fiecare artistă și-a situat cercetarea într-un timp și spațiu specifice, abordând conceptul de peisaj în mod diferit, de la o scurgere de apă accidentală în Racoți care creează o floră site-specific, până la un bazin cu deșeuri de bauxită de lângă Delta Dunării, un sătuc agricol din județul Argeș care se alimentează din producția locală de grâu și o carieră de marmură abandonată din satul Alun; pornind și de la organisme sau materialități specifice înțelese ca micro-peisaje pentru a sugera compoziții de viață posibile.
Expoziția va fi deschisă la Gaep până pe 5 noiembrie.
Imagine: captură video Anca Bucur – „Corporeal Red”, 2022