Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Bilanțul financiar al crizei climatice afectează din ce în ce mai puternic femeile
Femeie-plantand-mangrove-in-Bangladesh-sursa-foto-Shutterstock-curatorial.ro_

Bilanțul financiar al crizei climatice afectează din ce în ce mai puternic femeile

Femeile din mediile rurale au de suferit pierderi economice substanțial mai mari din cauza impactului schimbărilor climatice, decât bărbații din țările în curs de dezvoltare, iar această prăpastie se va adânci și mai mult în viitor.

Conform studiilor recente, gospodăriile rurale conduse de femei, pierd cu aproximativ 8% mai multe venituri din cauza încălzirii globale, decât cele conduse de bărbați. Totodată, daunele produse de inundații au redus veniturile cu 3% mai mult față de pierderile suferite de bărbații din gospodăriile din zonele rurale.

Guvernele lumii neglijează decalajul de gen

La aceste procente se adaugă pierderile deja suferite din cauza temperaturilor crescute, pierderi ce ating 37 de miliarde de dolari, inundațiile fiind responsabile pentru pierderea a 16 miliarde de dolari anual. În plus, femeile sunt mult mai afectate de criza climatică, pentru că efectele exacerbează inegalitățile deja existente, precum lipsa dreptului la proprietate asupra terenului și lipsa oportunităților economice.

Aceste pierderi sunt cauzate de neglijența guvernelor față de factorii care reprezintă un dezavantaj pentru femei, iar ajutoarele pentru cei afectați de criza climatică nu au vizat și decalajul de gen. Acest decalaj de gen poate avea un impact foarte dramatic asupra creșterii PIB-ului, de exemplu, astfel că dacă insecuritatea alimentară ar fi redusă pentru 45 de milioane de oameni, prin concentrarea atenției asupra femeilor, PIB-ul ar putea fi majorat cu 1% la nivel global.

Cercetătorii au analizat date socio-economice din peste 100.000 de gospodării rurale, reprezentând 950 de milioane de oameni, din 24 de țări cu venituri mici și mijlocii. La acestea se adaugă și alte cercetări, care demonstrează că femeile și persoanele vulnerabile suferă disproporționat din cauza impactului crizei climatice. Aceasta i-a determinat pe cei cu venituri reduse să fie din ce în ce mai dependenți de agricultură, iar odată cu agravarea efectelor crizei, agricultura devine din ce în ce mai greu de practicat.

Sursă text: The Guardian