
Britanicii devin primii care escaladează Muntele Everest cu ajutorul gazului Xenon
Patru alpiniști britanici au devenit primii care au escaladat Muntele Everest folosind gaz Xenon, ceea ce i-a ajutat să economisească câteva săptămâni de care alpiniștii au nevoie pentru a se obișnui cu altitudinile mari, a declarat un oficial al companiei organizatoare a expediției lor.
În mod normal, alpiniștii petrec câteva săptămâni sau chiar luni pe munte pentru a permite corpului lor să se adapteze la altitudini mai mari înainte de a încerca să atingă vârful celui mai înalt munte din lume. Este extrem de periculos să urci dacă alpinistul nu este aclimatizat corespunzător.
Alpiniștii britanici, care au inhalat gaz Xenon în Germania înainte de a se îmbarca în expediție, au escaladat vârful de 8.848 de metri în mai puțin de cinci zile de la plecarea din Londra, a declarat Lukas Furtenbach de la Furtenbach Adventures, cu sediul în Austria, care a organizat expediția.
Ei au dormit în corturi speciale care simulează condițiile de altitudine înaltă de acasă înainte de a se îndrepta spre munte și au folosit oxigen suplimentar ca alți alpiniști în timpul ascensiunii lor.
Ce este Xenonul
Xenonul este un gaz incolor și inodor care se găsește în cantități foarte mici în atmosfera terestră și este cunoscut ca având proprietăți anestezice și utilizări medicale.
„Xenonul îmbunătățește aclimatizarea și protejează organismul de răul de altitudine și de efectele mediului hipoxic”, a declarat Furtenbach pentru Reuters într-un mesaj transmis din tabăra de bază, referindu-se la mediul scăzut de oxigen din munți.
Furtenbach, care a înregistrat patru ascensiuni pe Everest, a declarat că gazul Xenon a mai fost folosit de ghizi, dar „este pentru prima dată pentru clienți”, sau alpiniști obișnuiți.
Xenonul a făcut ascensiunea mai sigură și mai scurtă, deoarece i-a ținut pe alpiniști bine aclimatizați, a spus el.
„O expediție mai scurtă înseamnă, de asemenea, mai puține gunoaie, mai puține resurse, mai puține deșeuri umane în acest mediu sensibil”, a spus Furtenbach. Mormanele de gunoaie aruncate de alpiniști au fost o problemă pe Everest în ultimii ani.
Alpinistul și ghidul american Adrian Ballinger de la compania Alpenglow Expeditions a numit utilizarea Xenonului o „cascadorie… nu a părut niciodată genul de experiență pe care vrem să o oferim”.
„Fiecare ar trebui să urce pe munte într-o formă de care este mândru. Dacă acești alpiniști sunt mândri de acest stil, atunci este alegerea lor”, a declarat Ballinger.
Nepalul a eliberat permise pentru 468 de persoane pe Everest în actualul sezon de alpinism martie-mai, iar peste 200 au atins deja vârful până acum.
Foto credit: Furtenbach Adventures