Cânepa – noul material de construcții cu amprenta de carbon aproape zero
„Cannabis sativa”, planta celor 1001 de molecule, are o reputație extinsă și îndelungată, de la medicament popular, sursă de fibre textile pentru îmbrăcăminte, frânghii sau astuparea găurilor din nave. Astăzi, cânepa, adică forma sa fără proprietățile psihoactive, este promovată ca material de construcții pentru case, putând evita unele dezavantaje de mediu, logistică și economie ale betonului.
Industria cimentului este responsabilă pentru aproximativ 8% din emisiile de carbon, alături de problemele create de suprafețele instabile și proprietățile reduse de izolație. La scară largă, alternativele sunt puține, însă la nivel micro există soluții, precum amestecarea cânepii cu var pentru crearea materialelor de construcții cu o amprentă scăzută de carbon și cu un impact mai redus asupra mediului.
Cânepa – un bun captator de carbon
De altfel, potențialul cânepii ca material de construcție este cunoscut de secole, deoarece este un material care poate fi cultivat foarte rapid și care este foarte puternic. Recent, capacitatea sa de a capta carbon de două ori mai mult decât greutatea sa și de două ori mai rapid față de materialele provenite din silvicultură, a captat atenția cercetătorilor.
Conform unor estimări, cânepa poate capta până la 15 tone de dioxid de carbon pe hectar, prin fotosinteză. Cultivarea cânepii, ocupând doar 25% din terenul agricol mondial folosit pentru produsele lactate și animale, ar reduce decalajul de emisii de 23 de gigatone de dioxid de carbon anual.
Astfel că alegerea unor resurse cu potențial mare de captare a carbonului, înainte de a deveni materiale de construcții, poate reprezenta un atu important în lupta pentru neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.
Beneficiile utilizării betonului din cânepă
Folosirea cânepii a fost dezvoltată pentru prima dată în Franța, în 1980 ca metodă de îmbunătățire a perfomanței termice pentru clădirile din lemn. Totodată, nu sunt folosite substanțe chimice în producerea acestui tip de material de construcții. În plus, cânepa este un material non-toxic, rezistent la mucegai, incendii și infestări cu paraziți.
Din păcate, industria este încă la început în SUA. Cânepa a fost interzisă în 1937, iar eforturile de repornire a industriei vin mult după ce memoria cultivării și procesării sau existența unei piețe pregătite s-a pierdut. Totuși, în Europa lucrurile stau diferit. În Marea Britanie, de exemplu, casele din cânepa de Haverhill din Suffolk au o vechime de câteva decenii, în timp ce în Franța centrul sportiv Pierre Chevet, din apropiere de Paris, a fost construit recent utilizându-se beton de cânepă.
Săptămâna trecută, Tao Climate, companie ce utilizează tehnologie de ultimă oră pentru a cultiva cânepă la scară mare, a anunțat un parteneriat cu compania ucraineană Hemp Technology pentru folosirea betonului de cânepă în construcția de case pentru 170 de persoane rămase fără locuințe și pentru orfanii de război din Lviv. Se estimează că prin acest proiect vor fi eliminate peste 1000 de tone de dioxid de carbon.
Conform estimărilor recente, piața globală de beton de cânepă va crește cu 16% pe an, din 2021 până în 2028, piața globală totală a materialelor de construcții ecologice estimată să ajungă la o valoare de 419 miliarde de USD până în 2026.
Sursă text: The Guardian