Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Cea mai înaltă turbină eoliană din lemn, funcțională
modvion, turbină eoliana

Cea mai înaltă turbină eoliană din lemn, funcțională

Cea mai înaltă turbină eoliană din lemn a fost construită de start-up-ul suedez Modvion, care o caracterizează drept viitorul în energie, și este funcțională. Ea se află pe un turn înalt de 105 metri și întreaga instalație are o înălțime de 150 de metri (până în capătul celei mai lungi palete).

Turnul se află în apropiere de Göteborg și start-up-ul suedez are în plan realizarea în curând a unuia și mai înalt, iar dacă totul merge bine, până în 2027, vrea să deschidă o unitate care va produce anual 100 de turbine modulare din lemn.

Generatorul de 2 megawați din vârf a început să furnizeze energie electrică în rețeaua suedeză, asigurând energie pentru aproximativ 400 de case, potrivit BBC.

În apropierea proiectului Modvion se învârt mai multe turbine cu aspect asemănător, însă acestea sunt construite din oțel, nu din lemn. Puternic și durabil, oțelul a permis construirea unor turbine și parcuri eoliene uriașe pe uscat și pe mare.

Dar oțelul nu este lipsit de limitări, în special în cazul proiectelor pe uscat. Pe măsură ce a crescut cererea de turbine mai înalte, care exploatează vânturi mai puternice cu generatoare mai mari, a trebuit să crească și diametrul turnurilor cilindrice din oțel care să le susțină. Iar mulți din industria eoliană spun că aducerea acestor bucăți uriașe de metal pentru turbine a devenit o adevărată bătaie de cap, limitând, de fapt, înălțimea noilor turbine din oțel.

Rezistența turnului de 105 m este dată de cele 144 de straturi de lemn de furnir laminat (LVL) care formează pereții săi groși. Prin utilizarea lemnului și a adezivilor, turnurile pot fi construite în module mai mici, mai ușor de transportat.

Oțelul ar putea fi de asemenea modular, cu cilindri tăiați în bucăți mai mici, dar efortul suplimentar necesar pentru a înșuruba apoi piesele între ele sporește atât costurile, cât și întreținerea.

Amprentă de carbon negativă

Energia eoliană este mai ieftină și mai curată decât aproape toate celelalte forme de generare a energiei electrice, dar fabricarea oțelului implică cuptoare extrem de fierbinți și aproape întotdeauna ardere de combustibili fosili.
Acest lucru înseamnă emisii de CO2 – principalul factor care determină schimbările climatice.

Modvion spune că utilizarea lemnului în loc de oțel elimină complet amprenta de carbon a turbinelor eoliene, făcându-le carbon negative.

Arborii absorb dioxidul de carbon din atmosferă, iar când sunt tăiați, carbonul este stocat în lemn. Atâta timp cât lemnul nu ajunge să putrezească sau să fie ars, carbonul nu este eliberat.

Aproximativ 200 de copaci au fost necesari pentru construirea turnului turbinei Modvion. Aceeași specie – molid – care este folosită pentru pomii de Crăciun, iar compania spune că aceștia sunt crescuți în mod sustenabil, ceea ce înseamnă că atunci când sunt recoltați sunt plantați mai mulți.

În prezent, industria construiește 20.000 de turbine pe an, spun reprezentanții start-up-ului suedez, care au în plan ca, în zece ani, 10% din aceste turbine – aproximativ 2.000 – să fie din lemn.

Credit foto: Modvion