Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în zona arctică, confirmată anul trecut în orașul siberian Verkhoyansk
Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în zona arctică – 38 grade Celsius (100F) – a fost oficial confirmată, semnal de alarmă referitor la schimbarea climatică pe Pământ, potrivit BBC. Organizația Mondială de Meteorologie (WMO) a verificat marți recordul, raportat în orașul siberian Verkhoyansk pe 20 iunie, anul trecut.
Temperatură mai apropiată de cea mediteraneană
Temperatura a fost cu 18 grade Celsius mai mare față de media zilnică maximă a zonei în luna iunie. WMO, o agenție a Națiunilor Unite, a spus că această căldură extremă a fost „mai apropiată de cea a zonei mediteraneene decât de cea arctică”.
Este pentru prima dată când agenția a inclus Cercul Arctic în cercetările sale cu rapoarte referitoare la temperaturi extreme.
WMO spune că temperatura de 38 de grade Celsius a fost măsurată la stația meteorologică în timpul „unul val de căldură siberian atipic și prelungit”.
Incendii și cantități record de carbon
Căldura extremă de anul trecut din regiune a contribuit la răspândirea incendiilor, care au distrus păduri și a eliberat cantități record de carbon.
Deși relativ comune în lunile de vară, temperaturile ridicate și vânturile puternice provoacă incendii severe.
Temperaturile mari de-a lungul Siberiei au dus la „pierderi masive de gheață” și au jucat un rol major în 2020 devenind unul dintre cei trei cei mai călduroși ani de când se fac măsurători, a spus WMO.
Organizația a precizat că verificarea recordului de la Verkhoyansk arată cum au crescut temperaturile într-o regiune a lumii importantă din punct de vedere climatic. „Acest nou record din zona arctică este unul dintr-o serie de observații raportate la WMO Archive of Weather and Climate Extremes care trage un semnal de alarmă cu privire la schimbarea climatică”, a spus secretarul-general al WHO Petteri Taalas.
Agenția a adăugat Cercul Arctic la arhiva sa World Weather and Climate Extremes la o nouă categorie pentru temperaturi ridicate în regiune.
Zona arctică, cea mai rapidă creștere a temperaturii din lume
Zona arctică este una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere a temperaturii din lume, atingând mai mult de dublu media globală, a spus WMO.
Încălzirea din zona arctică duce la dezghețarea permafrostului. Acest lucru i-a alertat pe oamenii de știință din cauză că pe măsură ce permafrostul se dezgheață, sunt eliberate dioxidul de carbon și metanul.
Aceste gaze cu efect de seră pot provoca o încălzire suplimentară și dezghețarea în continuare a permafrostului, într-un cerc vicios cunoscut sub numele de „feedback pozitiv”.
Cele mai mari temperaturi determină și topirea gheții din zona arctică într-un ritm mai rapid, ceea ce a dus la o scurgere mai mare în ocean, unde contribuie la ridicarea nivelului mării.
Activitatea umană contribuie la creșterea temperaturilor în lume și schimbările climatice amenință acum fiecare aspect al vieții omului. Lăsați nesupravegheați, oamenii și natura vor înregistra încălziri catastrofale, cu ridicări mari ale nivelului mărilor și extincție a speciilor în masă.