COP28 Dubai 2023 și importanța sa în gestionarea schimbărilor climatice
Guvernul Emiratelor Arabe Unite va găzdui cea de-a 28-a reuniune ONU privind schimbările climatice. Conferința va avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie, la Expo City Dubai și are ca scop principal evidențierea succeselor înregistrate în anii trecuți și folosirea acestora ca fundament pentru viitor.
Conferința urmează unui an plin de evenimente meteorologice extreme, în care au doborâte mai multe recorduri climatice. Temperaturile la nivel global au înregistrat o creștere semnificativă, iar vremea extremă a afectat masiv viețile oamenilor, cu repercursiuni și asupra biodiversității și asupra resurselor de hrană și apă, care au devenit deficitare.
Dimensiunea planurilor de expansiune a industriilor a atins cote alarmante. Pentru a putea respecta targetul de 1.5°C, impus și agreat de aproape 200 de țări în cadrul Acordului de la Paris din 2015, este vitală accelerarea măsurilor de reducere a producției de petrol și gaz la nivel mondial.
COP28 pledează pentru solidaritate
Summitul COP28 este unul controversat, în special pentru că Emiratele Arabe Unite sunt în top 10 națiuni producătoare de petrol. Discuțiile vor fi prezidate de către Directorul Executiv al companiei petroliere de stat, Sultan Al Jaber.
În cadrul conferinței, vor fi reuniți membrii cheie ai comunității climatice și globale de pace și securitate, pentru a promova investițiile și politicile de mediu, care construiesc reziliența și previn viitoarele instabilități. La debutul conferinței, va avea loc „Relief, Recovery and Peace Day”, primul eveniment de acest fel din cadrul COP.
Scopul evenimentului este acela de a pune într-o lumină nouă soluțiile climatice în mediile afectate de criză. De asemenea, va atrage atenția asupra experienței oamenilor din zonele afectate de multiple urgențe umanitare și de barierele financiare, de care se lovesc în încercarea de a acționa pentru încetinirea schimbărilor climatice.
Date despre eveniment – Ce se va discuta la COP28
Se așteaptă peste 70.000 de participanți la conferință, incluzând șefi de stat, oficiali din guverne, lideri internaționali din diferite industrii, reprezentanți din sectorul privat, academicieni, experți, tineri și actori nestatali. Sunt invitate peste 200 de guverne, deși în prezent, țări precum Statele Unite, China și India nu și-au confirmat încă participarea.
Printre personalitățile care au confirmat deja se află Primul Ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak și Regele Charles, care va ține o cuvântare de deschidere la 1 decembrie.
Alături de pașii deja făcuți în îndeplinirea termenilor acordului de la Paris, evenimentul va fi axat și pe:
– accelerarea trecerii către sursele de energie verde, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră înainte de 2030;
– finanțarea acțiunilor climatice din țările sărace și conceperea unui nou acord pentru țările în curs de dezvoltare;
– plasarea în centrul atenției a naturii și a oamenilor;
– transformarea conferinței în cea mai incluzivă din toate timpurile.