Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Criza climatică – Iarnă tot mai călduroasă în Antarctica
antarctica

Criza climatică – Iarnă tot mai călduroasă în Antarctica

Temperaturile din Antarctica au crescut cu 10°C peste medie în timpul unui val de căldură aproape record, fiind raportate pe continentul sudic – în mijlocul iernii – chiar și 28°C peste așteptări în unele zile din iulie.

În timp ce temperaturile rămân sub zero grade Celsius pe masa de pământ polar, învăluită în întuneric în această perioadă a anului, în toiul iernii din emisfera sudică, se pare că ele au crescut peste așteptări în unele zile.

Pământul a cunoscut 12 luni consecutive de căldură record, cu temperaturi care au depășit în mod constant creșterea de 1,5°C față de nivelurile preindustriale, prezentată ca limită pentru evitarea celor mai grave consecințe ale crizei climatice.

Michael Dukes, director de prognoză la MetDesk, a declarat că, deși temperaturile ridicate zilnice individuale au fost surprinzătoare, mult mai semnificativă a fost creșterea medie de-a lungul lunii.

Modelele climatologilor au prezis de mult timp că cele mai semnificative efecte ale schimbărilor climatice provocate de om vor fi asupra regiunilor polare. „De obicei, nu vă puteți uita doar la o lună pentru o tendință climatică, dar este în linie cu ceea ce prevăd modelele. În Antarctica, în general, acest tip de încălzire în timpul iernii și care continuă în lunile de vară poate duce la prăbușirea straturilor de gheață”, a punctat Dukes.

Luna trecută a fost prima din ultimele 14 luni în care nu au fost depășite recordurile de temperatură, dar aceasta a urmat unui iulie 2023 excepțional de cald și a rămas cu 0,3°C peste orice iulie anterioară.

El Niño vs. vortexul polar

Cercetătorii spun că nu sunt surprinși, acesta fiind un rezultat așteptat al schimbărilor climatice. Antarctica s-a încălzit împreună cu lumea în ultimii 50 de ani și, de altfel, în ultimii 150 de ani, iar creșterea din ultima lună a fost cauzată de un val de căldură intensă. Acesta este al doilea care a lovit regiunea în ultimii doi ani, cel mai recent, din martie 2022, ducând la o creștere de 39°C și provocând prăbușirea unei porțiuni a calotei glaciare de dinensiunea Romei.

Creșterea temperaturilor din Antarctica în luna iulie a urmat unui El Niño deosebit de puternic, fenomenul climatic care duce la încălzirea în întreaga lume, și a fost, probabil, un efect întârziat al acestuia, în combinație cu creșterea generală a temperaturilor cauzată de degradarea climei, a mai afirmat Dukes.

Oamenii de știință sunt de părere că principala cauză a valului de căldură a fost slăbirea vortexului polar, o bandă de aer rece și presiune scăzută care se învârte în stratosferă în jurul fiecărui pol. Interferența undelor atmosferice a slăbit vortexul și a dus la creșterea temperaturilor la mare altitudine în acest an, a explicat Amy Butler, cercetător la National Oceanic and Atmospheric Administration, pentru Washington Post.

Pe de altă parte, există voci care susțin că acest fenomen este „foarte rar”, iar valul de căldură e atribuit unui „eveniment de încălzire a stratosferei sudice”, și că nu este încă clar cât de mult a contribuit criza climatică la crearea acestui eveniment special. Rămân de analizat studiile și rapoartele pentru a decreta cauza.