Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Demersurile de salvare a arborilor Joshua din California
arbori joshua din rezervatia mojave sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Demersurile de salvare a arborilor Joshua din California

În ultimii trei ani, două incendii masive, „Dome Fire” în 2020 şi „York Fire” în 2023, au devastat Rezervaţia Naţională Mojave, ucigând aproximativ 2.5 milioane de exemplare de arbori Joshua.

Zona, care adăpostea odată una din cele mai dense păduri de arbori Joshua, este acum un câmp plin de trunchiuri carbonizate.

Yucca Brevifolia sau arborele vieţii

Deşertul Mojave, California. Arborii Joshua de aici, Yucca Brevifolia sau „arborele vieţii” cum mai sunt denumiţi, au un aspect foarte straniu, par a fi o încrucişare între un cactus şi un palmier. Arborii, parte a familiei agavelor şi denumiţi uneori „palmieri yucca”, sunt rezistenţi şi adaptaţi la peisajul uscat şi pietros din interiorul Californiei.

Însă, în ultimii ani, partea de sud-vest a deşertului a început să experimenteze temperaturi mai ridicate, secetă frecventă şi incendii mult mai puternice determinate de schimbările climatice. Din acest motiv, mult îndrăgiţii arbori, recunoscuţi după statura lor maiestuoasă şi ramurile alungite şi groase, sunt la un pas de dispariţie de pe aceste meleaguri.

În trecut, incendiile nu erau aşa frecvente în Mojave şi erau mai reduse în dimensiuni, însă conform cercetărilor recente, răspândirea ierburilor care nu sunt indigene în ultimele decenii, au permis extinderea mai rapidă a focului.

Cât de importantă este salvarea arborilor?

Arborii Joshua sunt o specie cheie pentru acest areal, astfel că multe creaturi nu ar putea supravieţui în deşert fără ei. Aceştia permit anumitor specii rare de cărăbuşi, de exemplu, să se adăpostească în pământ, iar pentru bufniţa cu coarne sunt singurele ramuri accesibile. Dispariţia acestora ar afecta nu numai un întreg ecosistem, dar şi caracteristicile speciale ale deşertului.

Aşadar, în Rezervaţia Mojave, angajaţii parcului caută soluţii pentru a repopula zona cu această specie. Targetul este plantarea a 4.000 de exemplare în patru ani. Eforturile se concentrează, în special, pe restaurarea zonei Cima Dome, unde 1.3 milioane de arbori Joshua au ars în 2020, majoritatea fiind distruşi până la coroană. De asemenea, specialiştii au stabilit că Cima Dome este refugiu în faţa schimbărilor climatice, propice pentru dezvoltarea arborilor.

Din nefericire, există şi alţi factori care îngreunează demersurile. Cu milenii în urmă, leneşi uriaşi obişnuiau să împrăştie seminţele arborilor Joshua pe distanţe foarte mari. Odată cu dispariţia acestor mamifere, arborii trebuie să se bazeze pe rozătoare mici şi veveriţe, care nu parcurg distanţe foarte mari. De asemenea, arborii au o creştere lentă, de aproximativ 5 cm pe an, astfel că, doar generaţiile viitoare se vor mai putea bucura de pădurile de arbori Joshua.

Sursă text: NBC News