Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Dialog despre natură şi oraş, la Muzeul „Antipa”
dialog despre natura si oras la antipa, curatorial

Dialog despre natură şi oraş, la Muzeul „Antipa”

Muzeul „Grigore Antipa” găzduieşte un dialog legat de relaţia dintre natură şi oraş, pe 14 septembrie.

Această ediție a dialogului despre natură și oraș are loc în grădina muzeului și îl are ca invitat pe Maciej Podyma, omul care a inițiat mișcarea civică prin care mai multe orașe poloneze au înlocuit gazonul cu pajiștile urbane. Spre deosebire de gazon (în fapt, un tip de monocultură) pajiștile urbane sunt zone de biodiversitate care asigură hrană și adăpost insectelor polenizatoare.

De asemenea, pajiștile urbane asigură o mai bună reținere a apei în sol și au o capacitate formidabilă de absorbție a particulelor poluante, în special dacă pajiștile sunt formate din anumite specii de plante. În acest scop, o echipă coordonată de Maciej Podyma a conceput un amestec de semințe anti-smog care, odată plantate, pot reduce semnificativ nivelul poluării din orașe.

Într-o primă fază, a fost nevoie de crearea unei bănci de semințe, care să asigure biodiversitatea pajiștilor urbane. Printre cei care au lucrat efectiv la crearea acestei bănci de semințe se numără și persoane dependente de diferite substanțe.

Pentru acestea, proiectul lui Maciej Podyma s-a dovedit un fel de terapie.