
Dinozaur cu două gheare, descoperit în deșertul Gobi
O specie rară de dinozaur cu două gheare, denumită Duonychus tsogtbaatari, a fost descoperită de oamenii de știință în deșertul Gobi din Mongolia. Specia era unică într-un grup de dinozauri numiți Terizinosauri, care stăteau pe picioarele din spate și aveau de obicei trei gheare.
Exemplarul era de mărime medie, cu o greutate estimată la 260 kg. Cercetătorii cred că specia avea gheare lungi și curbate și capacitatea de a le flexa puternic.
Terizinosaurii au fost un grup de dinozauri erbivori sau omnivori care au trăit în Asia și America de Nord în perioada Cretacicului, care a început acum 145 de milioane de ani și s-a încheiat în urmă cu 66 de milioane de ani.
Ei sunt exemplificați de Terizinosauri prin forma masivă, cu gheare lungi, prezentați în filmul „Jurassic World Dominion”, și aveau „un aspect ciudat”, potrivit unuia dintre autorii studiului, dr. Darla Zelenitsky, profesor asociat la Universitatea din Calgary.
Cele mai cunoscute teropode cu două degete sunt speciile din grupul Tyrannosauridae, care include Tyrannosaurus rex, dar Duonychus și-a dezvoltat membrele cu două degete separat de acestea și de alte teropode cu două degete.
Specimenul a fost recuperat din formațiunea Bayanshiree din deșertul Gobi din Mongolia, care datează din perioada Cretacicului târziu.
UNESCO – Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – numește deșertul Gobi din Mongolia cel mai mare rezervor de fosile de dinozauri din lume. Regiunea este o sursă importantă de fosile din ultima perioadă a Cretacicului, care este ultima dintre cele trei perioade principale ale erei dinozaurilor, reprezentând faza finală a evoluției dinozaurilor.